Petak, 30. rujna
Galerija Sermage, 18.00 sati

Koncert i prezentacija LD* čembala i nosača zvuka Laura i Pavo

Laura Vadjon, barokna violina
Pavao Mašić, čembalo

 

Program:

Antonio Vivaldi
Sonata u d-molu, op.2 no.3, RV 14
Andante
Allegro
Adagio
Allegro

George Frideric Händel
Sonata u D-duru, op.1 no.13, HWV 371
Affetuoso
Allegro
Larghetto
Allegro

George Frideric Händel
Suite u F-duru, HWV 428
Adagio
Allegro
Adagio
Allegro

Dario Castello
Sonata seconda

Girolamo Frescobaldi
Sonata detta La Barnardinia

Carl Philipp Emanuel Bach
Dvanaest varijacija na temu, H.263

Arcangelo Corelli
Sonata op.5, no. 12 La Folia

*LD čembalo je narudžba Michaela Unswortha, pokrovitelja i mecene Korčulanskog baroknog festivala, a nastalo je združenim radom dvojice posebnih majstora: Mihovila Depola i Zlatka Pavlinića. Mihovil Depolo muzejski je preparator i restaurator namještaja, živi i radi u Korčuli. Zlatko Pavlinić je restaurator orgulja i svih ostalih povijesnih glazbala s tipkama te graditelj prvog čembala izrađenog u Hrvatskoj 2008. godine. Živi i radi u Zagrebu i stalno je na putu. S nama je od prvog izdanja KBF-a; brine, ugađa, i prevozi naše i tuđe instrumente u iznimno zahtjevnim uvjetima posebnih klimatskih okolnosti, koordinira transfere među lokacijama i u svakom je pogledu nezamjenjiva VIP ličnost Festivala! Isto toliko je važan i za VBV, bez njega bi festivali bili nezamislivi! Čembalo su ručno sagradili prema vlastitom dizajnu i nacrtu koji se temelji na francuskoj povijesnoj školi gradnje 18. stoljeća. Sve drvo korišteno u izradi hrvatskog je podrijetla. Ovo je njihov drugi čembalo napravljen u Korčuli!

O izvođačima:


Laura Vadjon
prva je hrvatska umjetnica na baroknoj violini te jedna od začetnica novih stilskih kretanja. Vodeće je ime na području reprodukcije glazbe starih epoha u Hrvatskoj. Ravnateljica je i prva violina Hrvatskog baroknog ansambla s kojim od 1999. godine koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu donoseći na pozornice brojne hrvatske praizvedbe djela zaboravljenih skladatelja, ali i velikana razdoblja glazbenog baroka i klasike. Redovito surađuje s nizom najznačajnijih imena svjetske barokne glazbene scene, a svirala je i s raznim ansamblima u zemlji i inozemstvu (Zagrebački solisti, L’arte del mondo, London Händel Players, Florilegium, Le Concert Spiritue). Članica je London Händel Orchestra s kojim redovito nastupa u Velikoj Britaniji, napose svakog proljeća na London Händel Festivalu u prestižnim dvoranama i crkvama.
U interpretaciji solističke i komorne glazbe ostvarila je mnogo uspješnih koncertnih i diskografskih projekata, a posebno se istaknula kao interpretkinja glazbe ranog talijanskog baroka te djela Händela i Mozarta. Glazbenica je izuzetno prepoznatljivog i osebujnog tona, stila te glazbeno interpretativne delikatnosti, a odlikuje se originalnim i promišljenim izvedbama uz veliko poznavanje dramatskih i afektivnih značajki glazbe baroknog razdoblja. Muzicira na autentičnom povijesnom glazbalu, radu talijanskog graditelja Giovannija Battiste Guadagninija iz 1751. godine.
Profesorica je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od 1995. godine gdje predaje komornu glazbu 17. i 18. stoljeća s naglaskom na povijesno i stilski obaviještenu interpretaciju. 2020. je proslavila 25 godina rada svečanim koncertom u Dvorani Blagoje Bersa. Ravnateljica je jedinstvenog Korčulanskog baroknog festivala (Korkyra Baroque Festivala) koji u programu na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu predstavlja vodeće svjetske ansamble i soliste specijalizirane za izvođenje glazbe baroka i klasike na starim instrumentima. Promicateljica je izvornog zvuka glazbe starih epoha i svoj entuzijazam prenosi na suradnike, studente i publiku.

Dobitnik nagrade Grand Prix Bach i nagrade publike na Bachovom natjecanju orguljaša u Lausanni (2006.) Pavao Mašić razvija uspješnu karijeru koncertnog orguljaša i čembalista. Interesi njegovog umjetničkog djelovanja raznovrsni su i obuhvaćaju repertoar baroka i romantizma s naglaskom na opusima J. S. Bacha, francuskih i hrvatskih skladatelja te oni, u kombinaciji s temeljitim istraživačkim radom i konstantnom potragom za što izražajnijim interpretacijama, rezultiraju upečatljivim, virtuoznim i vrlo cijenjenim nastupima.
Nakon završenih studija glazbe u Zagrebu, nastavio je poslijediplomske studije orgulja u Lausanni kod Kei Koito te čembala u Freiburgu kod Roberta Hilla. Dodatne umjetničke impulse dobiva radom s istaknutim umjetnicima kao što su Bob van Asperen, Anđelko Klobučar, Ton Koopman, Laurence Cummings, Daniel Roth, Luigi F. Tagliavini i Christoph Bossert. U razdoblju od 2008. do 2013. kontinuirano se usavršava kod najistaknutijih čembalista današnjice, kao što su Pierre Hantaї, Christophe Rousset i Skip Sempé. Jedan od najafirmiranijih hrvatskih glazbenih umjetnika svoje generacije, a usporedno djeluje u zvanju izvanrednog profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, razvijajući široku pedagošku djelatnost te odgajajući nove generacije čembalista i orguljaša. Već dvadesetak godina djeluje kao glavni orguljaš Opere HNK-a u Zagrebu. Redovito koncertira diljem Južne Amerike, Rusije, Europe. Sudjeluje u radu žirija međunarodnih natjecanja, voditelj je Orguljaške ljetne škole koja se već duže od 25 godina održava u Šibeniku, a kao umjetnički voditelj festivala Orgulje sv. Marka zaslužan je za koncertna gostovanja dvadesetak svjetski istaknutih orguljaša. Kvaliteta je njegova umjetničkog djelovanja prepoznata te je dobitnik više od 25 važnih inozemnih i domaćih nagrada (Ivo Vuljević, Kantor, Jurica Murai, Ivan Lukačić, Orlando, Porin, Milka Trnina, Nagrada grada Zagreba). Iza njega su mnoge značajne izvedbe: Šest partita i Umijeće fuge J. S. Bacha, ciklusi Uzašašće i Rođenje Gospodinovo O. Messiaena, integralne izvedbe orguljskih opusa J. S. Bacha, C. Francka i D. Buxtehudea, koncerti za orgulje i orkestar Francisa Poulenca, Ante Knešaureka, Stjepana Šuleka i Silvija Foretića, kao i intenzivan rad na pripremi i tisku sabranih djela za orgulje Anđelka Klobučara. Snima za Hrvatsku radioteleviziju i Croatia Records. Raznolika diskografija uključuje pet solističkih albuma ovjenčanih s ukupno 11 Porina, od čega su čak dva albuma: 1685. Bach, Handel, Scarlatti (2011.) i Bach: Umijeće fuge (2017.) proglašena najboljim klasičnim albumima godine. Njegov recentni dvostruki album pod nazivom Franjo Dugan: Sabrana djela za orgulje prvi put predstavlja čitav orguljski opus tog istaknutog skladatelja i orguljaša zagrebačke katedrale.


30.09. Laura Vadjon & Pavao Mašić - Dnevni program 2022