Nedjelja, 29. rujna, 19.00 sati
Katedrala


Camerata Vocale Daejeon
Varaždinski komorni orkestar

Mi-Lyoung Oh, sopran
Hyang-Je Seong,
sopran
Seul-Ki Kim,
sopran
Minho Jeong,
kontratenor
Ji-Uk Kim,
tenor
Boo-Sik Yoon,
tenor
Seong-Moon You,
bas
Do-Hyeong Kwon,
bas


Winfried Toll,
dirigent

 

Program:

REMEK-DJELA BAROKNE GLAZBE

G.F.Händel
Izrael u Egiptu, oratorij

I [Exodus/Egzodus]

Overture

 1. Recitative: Now there arose a new King
 2. Solo i dvostruki zbor : And the children of Israel sigh’d (alt)
 3. Recitative: Then sent he Moses (Tenor)
 4. Zbor: They loathed to drink of the river
 5. Arija: Their land brought forth frogs (alt)
 6. Dvostruki zbor: He spake the word
 7. Dvostruki zbor: He gave them hailstones
 8. Zbor: He sent a thick darkness
 9. Zbor: He smote all the first-born of Egypt
 10. Zbor: But for his people
 11. Zbor: Egypt was glad
 12. Dvostruki zbor: He rebuked the Red Sea
  Zbor: He led them through the deep
  Zbor: But the waters overwhelmed
 13. Dvostruki zbor: And Israel saw that great work Chorus: And believed the Lord

– ******** –

II [ Mojsijeva pjesma]

 1. Dvostruki zbor: Moses and the children of Israel
  Dvostruki zbor: I will sing unto the Lord
 2. Duet: The Lord is my strength (2 soprana)
 3. Dvostruki zbor: He is my God
  Zbor: And I will exalt Him
 4. Duet: The Lord is a man of war (2 basa)
 5. Dvostruki zbor: The depths have covered them
 6. Dvostruki zbor: Thy right hand, O Lord
  Dvostruki zbor: And in the greatness
  Dvostruki zbor: Thou sentest forth Thy wrath
 7. Zbor: And with the blast of Thy nostrils
 8. Arija: The enemy said (tenor)
 9. Arija: Thou didst blow (Soprano)
 10. Dvostruki zbor: Who is like unto Thee
  Dvostruki zbor: The earth swallow’d them
 11. Duet: Thou in Thy mercy (alt, tenor)
 12. Dvostruki zbor: The people shall hear
 13. Arija: Thou shalt bring them in (alt)
 14. Dvostruki zbor: The Lord shall reign
 15. Recitative: For the horse of Pharaoh (tenor)
 16. Dvostruki zbor: The Lord shall reign
 17. Recitative: And Miriam, the prophetess (tenor)
 18. Solo i dvostruki zbor: Sing ye to the Lord (sopran)

 

O izvođaču:

Ansambl Camerata Vocale Daejeon osnovan je 1981. godine. Iznimnom muzikalnošću i kreativnim izvodilaštvom jedan je od najboljih zborova u Koreji.

Nekoliko je trenutaka bilo presudno u njegovom usponu prema svjetski priznatom zboru. Jedan od takvih momenata bio je poziv na Bachov međunarodni zborski festival 2005. godine gdje se zbor predstavio međunarodnoj glazbenoj javnosti, a drugi ulazak u Britanski i međunarodni glazbeni godišnjak 2007. godine.

Iste godine (2007) zbor poziva jednog od najcjenjenijih zborskih dirigenta maestra Winfrieda Tolla  da preuzme umjetničko vodstvo i ravnanje ansamblom. S njime započinje uzbudljivo glazbeno putovanje koje korejsko zborsko muziciranje vodi na višu razinu. Tako su 2008. godine izveli Bachovu Misu u h-molu, a 2009. Pasiju po Ivanu s instrumentima koji odgovaraju baroknoj epohi što je omogućilo dah svježine u korejskom zborskom muziciranju.

Glazbeni izazovi nastavili su se za zbor i 2010. kada je snimio Händlov Dixit Dominus. Te je godine zbor imao turneju po azijskim zemljama, među ostalim u Šangaju i Bangkoku, učvršćujući svoju poziciju jednog od najboljih korejskih zborova. Zbor izvodi repertoar širokog raspona od baroknih do suvremenih djela: Haydnovu Nelsonmesse, Martinovu Messe pour double choeur, Bachov Božićni oratorij, Brahmsov Neue Liebeslieder-Walzer. Zbor je također izveo Händelovog Mesiju na posebnom koncertu u Seulu  za kojeg se smatra da je proširio horizonte zborske glazbe. 2013. je ansambl privukao pažnju glazbene javnosti izvedbom Faureovog Requiema te snimkom Martinove Messe pour double choeur za izdavačku kuću Sony. Iste je godine pozvan da na Međunarodnom muzičkom festivalu u Tongyeongu izvede skladbu O Licht Isanga Yoona. Sljedeće je godine pozvan na Fedstival Menuhin u Švicarskoj te je imao turneju po Njemačkoj gdje je izvabio stajaće ovacije za izvedbu Rossinijeve Petite messe solennelle. Dobitnik je Prve nagrade za 2014. godinu što je dodjeljuje  Umjetnički centar u Seulu.

 

Prije nego što se okrenuo kompoziciji i glazbenom obrazovanju, Winfried Toll je studirao teologiju i filozofiju. Nakon položenih ispita slijedi studij kompozicije i glazbene teorije u klasi Klausa Hubera i Briana Ferneyhougha na Visokoj školi za glazbu u Freiburgu. Nakon ovih studija, Toll je završio majstorsku klasu iz pjevanja kod Elisabeth Schwarzkopf i Alda Baldina kao i dirigiranje kod Helmuta Rillinga. U to je vrijeme također djelovao kao koncertni i operni pjevač te je sam bio predavač pjevanja na Visokoj školi za glazbu u Freiburgu.

U isto vrijeme započinje i svoju dirigentsku djelatnost. Od 1988. godine vodi ansambl Camerata Vocale Freiburg, a u razdoblju 1994-2002. je bio ravnatelj zbora kölnskog Bachverain-a. 1997. slijedi mjesto profesora dirigiranja na Visokoj školi za glazbu i scenske umjetnosti u Frankfurtu na Maini i poziv za umjetničkog voditelja frankfurtskog Kantorei-a, gdje je nasljednik Helmuta Rillinga i Wolfganga Schafera. Od 2007. je i umjetnički voditelj Camerate Vocale Daejeon iz Južne Koreje.

Kao gost dirigent ravnao je nizom renomiranih orkestara i zborova kao što su Concerto Köln, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Freiburger Barockorchester, SWR-Vokalensemble Stuttgart i RIAS Kammerchor Berlin. Gost dirigent je i na festivalima u Torinu, Berlinu, Gibellini (Sicily), venecijskom Biennalu, Salzburgu, Aix en Provance, Montpelieru, Erevanu, Rheingaufestivalu u Louisvilleu te Vancouver Festivalu.

Uz profesuru u Frankfurtu često vodi majstorske radionice i gost je profesor na drugim sveučilištima – u Južnoj Koreji, Češkoj, Južnoafričkoj Republici i od 1994. redovito na Musashino Academia Musicae u Tokiju.

 

Varaždinski komorni orkestar utemeljen je 1994. godine nastavljajući tradiciju komornog i orkestralnog muziciranja u Varaždinu, osobito jaku pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Osnovna djelatnost orkestra je ciklus od pet koncerata u sezoni u dvorani HNK-a u Varaždinu. Uz to orkestar redovno sudjeluje na Varaždinskim baroknim večerima te nastupa diljem Hrvatske: Zagreb, Dubrovnik, Split, Zadar, Opatija, Osijek, Karlovac, Čakovec, a gostovao je i u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji te Bosni i Hercegovini. Orkestar je snimio i tri CD-a.

Iako vrlo često nastupa bez dirigenta, orkestar povremeno surađuje s uglednim dirigentima kao što su Pavle Dešpalj, Milan Horvat, Kazushi Ono, Marko Letonja, Vjekoslav Šutej, Uroš Lajovic, Vladimir Kranjčević, Mladen Tarbuk, Ivo Lipanović, Zoran Juranić, Ivan Repušić i drugi. Uz orkestar su kao solisti nastupali eminentni instrumentalisti i pjevači: Ruža Pospiš- Baldani, Dubravka Tomšič-Srebotnjak, Dunja Vejzović, Višnja Mažuran, Monika Leskovar, Karmen Pečar, Renata Pokupić, Radovan Vlatković, David Geringas, Valter Dešpalj, Dora Schwarzberg, Branimir Slokar, Peter Soave, Stanko Arnold, Ištvan Römer, Lovro Pogorelić, Božo Paradžik, Inva Mula…

Uz dva stalnog koncertmajstora (Dunja Bontek i Ivana Penić Defar) orkestar često angažira i goste-koncert majstore: Leon Spierer, Catherine Mackintosh, Taras Pečeny, Tamara Smirnova, Aleksandar Ivić, Boro Martinić, Mario Korunić, Latica Honda-Rosenberg, Stefan Milenkovich.

Orkestar je dobitnik nagrade Varaždinskih baroknih večeri Ivan Lukačić, nagrade HDGU-a Milka Trnina kao i Plakete grada Varaždina. Za nastup na Splitskom ljetu 2008. godine dobili su nagradu Judita. Za nastup na Dubrovačkom ljetnom festivalu 2007. godine orkestar je nagrađen nagradom Orlando, a za nastup na Varaždinskim baroknim večerima nagradu Jurica Murai za najbolju interpretaciju solista, dirigenta ili komornog ansambla.


Camerata Vocale