29.09.2012. Hrvatski barokni ansambl

HRBA

Subota, 29. rujna 2012.
Park dvorca Opeka, Ladanjsko imanje obitelji Rožmarić, 21 sati


Hrvatski barokni ansambl

Tanja Rupnik, sopran
Martina Klarić, sopran
Franco Pavan, lutnja
Tanja Tortić, violina
Ivan Jakšeković, violina
Adam Chelfi, violončelo

Laura Vadjon, umjetničko vodstvo i solo violina

Program:

 

Vino i barokna glazba

Hrvatski barokni ansambl provest će vas kroz splet  arija, canzona, follia, ciaconna i sonata Claudija Monteverdija, Marca Uccellina, Tarquinija Merula, Antonija Vivaldija, Andree Falconiera, Francesce Caccini….

O izvođaču:

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama. Ansambl je utemeljen 1999. godine i okuplja glazbenike mlađe generacije – instrumentaliste i pjevače, već afirmirane u izvođenu barokne glazbe. Umjetnička voditeljica ansambla je renomirana violinistica Laura Vadjon a predsjednik ansambla Saša Britvić. Uz stalne koncertne cikluse od po sedam koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu  s tematski jasno osmišljenim programima,redoviti su gosti brojnih domaćih i stranih festivala (Varaždinske barokne večeri, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Zagrebački barokni festival, Glazbene večeri u sv.Donatu, Histria festival, Koncerti u Eufrazijani, Rovinjsko glazbeno ljeto, Lubeničke večeri, Barokna glazba u baroknoj crkvi u Osijeku, Mostarski festival, Paško ljeto, Brodsko ljeto, Festival hrvatske glazbe u Beču, Festival duhovne glazbe srednjoeuropskih zemalja u Rimu, Festival Brežice, Festival Tesori musicali Toscani u Pisi. i dr.). U svojim programima ansambl često ugošćuje soliste i dirigente, eksperte u autentičnom pristupu  izvođenja barokne glazbe (Richard Egarr, Hervé Niquet, Werner Ehrhardt, Catherine Mackintosh, Stefano Montanari, Aapo Hakkinen, Philip Pickett, David Staff, Theresa Caudle, Mimi Mitchel, Adrian Butterfield, Peter Lönnerberg, Ryo Terakado, Laurence Cummings, Andreas Helm i dr.). Zbog iznimno stručnih, stilski čistih i virtuoznih interpretacija, glazbena ih kritika kao i publika svrstavaju u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije. U programima Hrvatskog baroknog ansambla redovito su zastupljeni i hrvatski skladatelji, odnosno oni koji su djelovali na ovom području (F. Sponga-Usper, G. Usper, T. Cecchini, V. Jelić, I. Lukačić, G.Puliti, L.Sorkočević i dr.). Kompaktna ploča  na kojoj Laura Vadjon i Mario Penzar izvode hrvatske i talijanske barokne sonate nosi naziv Cecchini & Co. Ansambl je također snimio nosač zvuka Četiri godišnja doba Antonija Vivaldija, te Hrba-live s uspješnicama iz prvih 10 sezona. Sastav ansambla je fleksibilan i u skladu s različitim programima, varira od najmanjeg postava od 3 glazbenika, a može izvoditi i velike projekte s komornim zborom i solistima. Ansambl je, osim u Hrvatskoj, nastupao i u   Italiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Belgiji, Švedskoj, Finskoj i Estoniji, Sloveniji, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Argentini, Boliviji i Kubi.

Violinistica Laura Vadjon  umjetnička  je voditeljica i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla s kojim od 1999. godine ostvaruje iznimne uspjehe u Hrvatskoj i u inozemstvu, donoseći na koncertne podije brojne hrvatske prve suvremene izvedbe djela zaboravljenih skladatelja kao i  velikana kasnog baroka. Redovito surađuje s nizom najznačajnijih imena svjetske barokne scene (Catherine Mackintosh, Hervé Niquet, Richard Egarr, Werner Ehrhardt, Laurence Cummings, Philipp Pickett, Stefano Montanari, Alessandro Tampieri, Christian Curnyn, Andreas Helm i dr.), te svira s ansamblima New London Consort, Concert Spirituel, London Handel Orchestra, L’arte del mondo, Florilegium, Canzona i dr. Od 2010. koncertna je majstorica Balcan Baroque Banda. U interpretaciji  solističke i komorne glazbe imala je mnogo uspješnih koncertnih  i  diskografskih projekata, a  posebno je tražena kao interpret za literaturu ranog talijanskog baroka te za djela Händela i Mozarta. Glazbenica je izuzetno prepoznatljiva i osebujnog tona i stila, a odlikuje se originalnim i promišljenim interpretacijama uz veliko poznavanje dramatskih i afektivnih  značajki glazbe baroknog razdoblja. Laura Vadjon muzicira na autentičnom talijanskom povijesnom glazbalu, rad Giovannija Battiste Guadagninija iz 1759. godine. Dobitnica je nagrade Milka Trnina i Porin kao i brojnih  drugih hrvatskih priznanja. Koncertirala je u dvadesetak zemalja Europe, Rusiji, Japanu, Južnoj Americi i Kubi. Profesorica je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje predaje komornu glazbu 17. i 18. st. s naglaskom na povijesno-stilski obaviještenu interpretaciju.
Predaje baroknu violinu i komornu glazbu na ljetnom baroknom seminaru Aestas musica u Varaždinu. Promicateljica je izvornog zvuka glazbe starih razdoblja koja svoj entuzijazam prenosi na suradnike, studente i publiku.