28. rujna 2014. Le Musiche Nove

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nedjelja, 28. rujna 2014.
Crkva Sv. Nikole, 20:30 sati
LE MUSICHE NOVE

 

Francesca Lombardi Mazzulli, sopran

Elisa Cozzini, flauta
Alessandro Ciccolini, prva violina
Laura Scipioni, druga violina
Luca Rocco, viola
Viola Mattioni, violončelo
Francesco Tomei, kontrabas
Marco Pesci, teorba, barokna gitara
Andrea Perugi, čembalo

 

Claudio Osele, umjetničko vodstvo


Program:

Riccardo Broschi                    Simfonija iz opere Merope
(oko1698.-1756.)                           Allegro
Adagio-(Allegro)

Baldassare Galuppi                Koncert u D-duru za flautu, dvije violine, violu i basso continuo
(1706. – 1785.)                              (Allegro)-Adagio, piano sempre
Allegro assai
Riccardo Broschi                    Chi non sente al mio dolore, arija Epitide iz opere Merope

Matthias Georg Monn            Simfonija u G-duru za gudače i basso continuo, F.4
(1717. – 1750.)                                 Allegro
Andante
Presto

*******************

Johann Adolf Hasse                Simfonija iz La Semele
(1699. – 1783.)                                Allegro assai
Sarabanda
Minuetto

Georg Friedrich Händel           Felicissima quest’alma, arija Dafne iz Apollo e Dafne HWV
(1685. -1759.)                          122

Tomaso Albinoni                     Quel sembiante, arija Orsinde iz L’incostanza schernita
(1671. -1751.)
Koncert u D-duru za gudače i basso continuo, op. VII, br. 1

Allegro
Adagio e staccato
Allegro assai

Antonio Vivaldi                       In furore iustissimae irae, motet za sopran, gudače i basso
(1678. – 1741.)                       continuo, RV 626

O izvođaču: 
Le Musiche Nove ansambl je sastavljen od biranih glazbenika specijaliziranih za povijesnu izvođačku praksu i interpretaciju. Ansambl je nastupao na brojnim važnim festivalima u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama uključujući nastupe u bečkom Musikvereinu, Concertgebouw u Amsterdamu, dvorani Berlinske filharmonije te na festivalima u Salzburgu i Lucernu.
Talijanska sopranistica Francesca Lombardi Mazzulli započela je karijeru vrlo mlada nastupajući kao solistica u izvedbama recitala i opera na uglednim europskim festivalima i opernim kućama. Studij je završila na Konzervatoriju Giueppe Verdi u Milanu a postdiplomski studij na Konzervatoriju Girolamo Frescobaldi u Ferrari gdje je studirala pod vodstvom Mirelle Freni. Usavršavala se s Lucianom Pavarottijem, Alessandrom Molinari i Soniom Prina. Trenutno se usavršava pod vodstvom Manuele Custer. Dobitnica je nagrada u Londonu i Napulju a kao posebno odabrana sudjelovala je u Rossinijevoj akademiji pod vodstvom Alberta Zedde. U brojnim ulogama iz svojeg faha s posebnim težištem na izvedbama baroknih opera pjevala je u izvedbama kojima su dirigirali Ottavio Dantone, Michael Hofstetter, Alan Curtis, Christopher Coin, Claudio Osele, Mehmet C. Yeslicay, Claudio Cavina, Mike Fentross, Andrea Marchiol i Marco Mencoboni. Sudjelovala je na festivalima u Antwerpenu, Raveni, Hannoveru, Montpellieru, Krakovu, Friburgu, Danzigu, Eisenstadtu, Hamburgu, Parmi, Grazu, Innsbrucku, Rimu i drugdje. Uz brojne važne koncertne dvorane diljem Europe Francesca je debitirala i u Musikvereinu u Beču. Nastupala je s brojnim uglednim pjevačima i ansamblima specijaliziranima za izvođenje rane glazbe uvijek potvrđujući svoje posebne tehničke i interpretativne sposobnosti. Snimala je za tvrtke kao što su Glossa, Ludi Musici i Amadeus, a posebno su brojna snimanja za radio stanice SKY Classica, OE2, ARD, ORF, Radio 4NL, Radio France i Radio3 u Italiji. U 2014. godini je CD Marc Antonio e Cleopatra Johanna Adolpha Hasse nagrađena s Diamante d’Opéra francuskog časopisa Opéra Magazine.
Slijedeći svoja istraživanja i otkrića rukopisa iz 18. stoljeća osnovao je Claudio Osele 2001. godine ansambl Le Musiche Nove sa ciljem obznanjivanja svojih otkrića te izvođenja na koncertnim podijima kao i snimanja za nosače zvuka. Od osnutka ansambla oživio je Claudio Osele mnoga nepravom zaboravljena djela barokne glazbe. Njegova inovativna djelatnost potvrđena je i nizom snimki sa Ceciliom Bartoli među kojima se ističu Vivaldijev album, Opera Proibita, Salierijev album i Gluckove talijanske arije. Opsežni projekt posvećen ponovnom otkrivanju glazbe skladatelja Napuljske škole rezultirao je nizom koncerata i CD-om Lava, na kojemu pjeva sopranistica Simone Kermes, a slijedili su Colori d’Amore, CD sa svjetskim prvim snimkama glazbe Scarlattija, Caldare, Broschija, Matteisa i Brononcinija. Snimka Marc’Antonio e Cleopatra (nagrađena s Le Diamat d’Opéra) koja predstavlja Vivicu Genaux i Francescu Lombardi Mazzulli upravo je izašla kod tvrtke DHM/Sony i predstavlja početak projekta posvećenog stvaralaštvu Johanna Adolfa Hassea.