Subota, 28. rujna, 19.00 sati
Velika koncertna dvorana HNK u Varaždinu

Royal Swedish Chamber Orchestra

Amanda Liljefors, sopran – Damone
Jessica Elevant, sopran – Clori
Eva Maria Riedl-Buschan, mezzosopran
Mattias Gunnari, tenor
Johan Schinkler, bas
Johannes Jacobsson, violina
Jeanette Ericsson, violina
Joel Sundin, viola
Daniel Holst, viola da gamba
Sara Buschkühl, kontrabas
Peter Lönnerberg, čembalo

Mats Liljefors, dirigent

FESTIVALSKA PREMIJERA

Program:

Alessandro Stradella
La Forze delle Stelle, serenata*
verzija za 5 vokala i instrumentalnu pratnju
Tekst: Sebastiano Baldini – revizija: švedska kraljica Kristina

 1. Sinfonia (prima)
 2. Recitativo, Or che l’alma ristaura, Damone, Clori
 3. Aria, Miri mai di me chi sia, Damone
 4. Recitativo, Vadan del loro incendio, Damone, Clori
 5. Aria, Sospiri quanto sa, Clori
 6. Recitativo, Sempre sarà mia gloria, Clori, Damone
 7. Aria a 2, Io se t’amo/t’adoro, Damone, Clori
 8. Recitativo In quei volumi eterni, Damone
 9. Aria a 2, O stelle adorate, Damone, Clori
 10. Sinfonia (seconda)
 11. Aria a 3, Scolga un’alma dall’aspre catene, Tenor, Basso, Contralto
 12. Recitativo, O detti mensognieri, Clori
 13. Aria, Questo nume non presume, Clori
 14. Recitativo, Dagl’antri suoi più cupi, Tenor
 15. Aria, Un garzon di più fierezza, Tenor
 16. Recitativo, Pur al pianger di lei, Tenor, Contralto
 17. Aria, Ma pur ka cruda, pregata invano, Contralto
 18. Recitativo, Se dal ciel non discende, Damone
 19. Aria a 2, Come fosse il suo tesoro, Damone, Clori
 20. Recitativo, O Ifi, disperato e miserabile, Basso
 21. Aria, Si fugga quel barbaro regno, Basso
 22. Recitativo, Ad ogni offesa apre superbo il varco, Basso, Damone, Clori, Contralto
 23. Sinfonia (terza)
 24. Aria a 3,  L’amar s’è destino, Basso, Contralto, Tenore
 25. Recitativo, Se il fato così vuol,Contralto
 26. Aria a 2, Di ferro le mura, Tenore, Contralto
 27. Recitativo, Offese no, venture, Damone
 28. Aria a 3, Grand’incanto d’una beltà, Clori, Damone, Basso
 29. Recitativo, Dardo più fiero mai, Tenore
 30. Aria, Del nume al potere, Damone
 31. Recitativo, Ama sin l’insensibile, Damone, Contralto, Tenore
 32. Madrigale a 5   Stelle, col vostro ardore, Damone, Clori, Contralto, Tenore, Basso

*Izvedba serenate La Forza delle Stelle se temelji na nedavno objavljenom kritičkom izdanju Alessandro Stradella Opera Omnia, serie 1, vol. 14, prema uputama prof. Carolyn Gianturco

 

O izvođaču:

Amanda Liljefors trenutno studira operu na Sveučilištu u Stockholmu. Također je studirala i na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Stockholmu. Nastupa na koncertima i opernim produkcijama širom Evrope, npr. s baroknim ansamblom La Tempesta u Parizu 2014. godine, na Radiokulturhaus-u u Beču 2016. i orkestrom Filialen u Stockholmu 2018. Sudjelovala je i u izvedbi čarobne frule u Berlinu 2016. godine. Uloge u kojima nastupa su Didona  iz Purcellove opere Dido and Aeneas, sve tri dame iz Čarobne frule i Lauretta iz opere Gianni Schicchi. Ove je godine angažirana za ulogu Euridice u Gluckovom Orfeju i Grofice u Figarovom piru.

Jessica Elevant, pobjednica na međunarodnom natjecanju WagnerStimmen u Karlsruheu 2018. godine. Kao solistica nastupa u Švedskoj, a ove je godine pozvana da bude gošća-solistica Orchestre Symphonique de Bretagne u Rossinijevoj Stabat Mater. Na Sveučilištu u Linköpingu diplomirala je inženjering i započela doktorski studij iz teorijske fizike, međutim se s vremenom u potpunosti posvetila pjevanju, za to dobila prestižnu stipendiju i trenutno studira operu na Sveučilištu u Stockholmu.

Eva Maria Riedl-Buschan je rođena u Štajerskoj u Austriji. Na Visokoj školi za glazbu i scenske umjetnosti u Beču završila je operu i lied/oratorij te joj je dodijeljena Nagradom izvrsnosti za izniman doprinos. Pobjednica je nekoliko međunarodnih natjecanja. U razdoblju 2006-2016 je bila pod ugovorom u Volksoper u Beču, a kao gostujuća pjevačica nastupala je i u drugim opernim kućama i festivalima kao što su Opera u Zürichu, Operahaus Tyrol te kao solistica u Italiji, španjolskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Poljskoj, Turskoj i Izraelu.

Mattias Gunnari nakon diplome na Kraljevskoj muzičkoj akademiji studira operu na Sveučilištu u Stockholmu. Angažiran je u mnogim opernim produkcijama i na koncertima u Švedskoj kao što su Mozartove opere na opernom festivalu u dvorcu Läckö, u teatru Vasa u Stockholm te na opernom festivalu u Dala-Flodi. Solist je u Bachovoj Pasiji po Ivanu, Händlovom Mesiji, Monteverdijevim Marijinim vesperama i drugdje.

Johan Schinkler je na Sveučilištu u Stockholmu studirao pjevanje i već tada se afirmirao kao traženi pjevač i glumac. Nastupa u svim većim opernim kućama u Švedskoj. U gothenburškoj Operi igra naslovnu ulogu u Bartokovom Dvorcu Modrobradog te ulogu Dalanda u Wagnerovom Ukletom Holandezu. U Folkoperi igra nekoliko uloga u Mozartovim operama uključujući i ulogu Leporella u Don Giovanniju, Figara u Figarovom piru i Don Alfonsa u Cosi fan tutte kao i Raimonda u Donizettijevoj Luciji di Lammermoor. Druge uloge kao što su Gurnemanz u Parsifalu, Kaspar u Strijelcu vilenjaku i Colline u La Bohèmeu ostavrio je u Operi u Leipzigu. Ovo ljeto će imati debut u Rajninom zlatu. Sudjelovao je u prvoj suvremenoj izvedbi Stradelline opere La Forza delle Stelle u Rimu 2001. godine.

Mats Liljefors je svoje obrazovanje violinista i dirigenta stekao u Švedskoj, Švicarskoj i Njemačkoj. 1970. je utemeljio festival Glazba u kraljevskoj palači u Stockholmu čiji je umjetnički voditelj bio do 2015. godine. Predavao je na Sveučilištu u Minnesoti i bio dvadeset godina prvi gost dirigent Državnog orkestra Hermitage u Sankt Petersburgu. Na brojnim je turnejama diljem svijeta i kao gost dirigent i kao šef dirigent Kraljevskog švedskog komornog orkestra. Od 2013. godine je voditelj međunarodnog kulturnog projekta Queen Christina the European što se pod pokroviteljstvom EU provodi u 10 evropskih zemalja te u Brazilu i Japanu. Godine 2001. je ravnao prvom suvremenom izvedbom opere La Forza delle Stelle u Rimu.

 


Royal Swedish