Utorak, 27. rujna
Velika koncertna dvorana HNK Varaždin, 20:00 sati

 

Koncert u povodu 30 godina diplomatskih odnosa Turske i Republike Hrvatske

Ansambl Izmir Barok

 

Program:

Glazba europskih i osmanskih dvorova

Gazi Giray Han (1554-1607)
Mahur Peşrev

Antonio Vivaldi (1678-1741)
Piangero sin che l’onda del pianto, arija iz opere, RV 819

Ali Ufki Bey (1610-1675)
Sen oynadikça kademi Raksiyye Saç bagi takar saçma Raks
(Mecmua-i Saz u Soz)

Henry Purcell (1659-1695)
I attempt from love’s sickness, arija iz opere Indijanska kraljica

Ali Ufki Bey (1610-1675)
Nikriz Peşrev

Claudio Monteverdi (1567-1643)
Si dolce e’l tormento

Derviş Frenk Mustafa
Şeha zülfün beni divane kildi ‘Hüseyni Murabba
(Mecmua-i Saz u Soz)

Alessandro Stradella (1639-1682)
Sinfonia Avanti iz drugog čina opere Le Gare dell’amor eroico

Zeffiretti che spiegate, arija iz oratorija Susanna

Ali Ufki Bey (1610-1675)
Nişabur Semai Efrenci

Uyan ey gözlerim gafletten uyan lrak ilahi
(Mecmua-i Saz U Soz)

Henry Purcell (1659-1695)
Strike the viol, arija iz ode za rođendan Kraljice Mary II-
Come, ye sons of art, away

 

O izvođaču:


Ansambl Izmir Barok
su 2008. godine utemeljili kontrabasist i gambist Bulent Oral i violinist Hakan Ozaytekin, obojica članovi Državne opere u Izmiru. Nakon gotovo 25 godina komornog koncertiranja kao dua, uspjeli su okupiti ansambl o kojem su sanjali. Najprije im se pridružio čembalist Tuğçe Özaytekin, također član Državne opere u Izmiru, zatim flautist Atilla Oral dok je sopranistica Linet Saul postala članica ansambla nešto kasnije. Od 2011. godine je čembalistica ansambla Erica Fossi. Ansambl je najznačajniji po tome što je prvi u Turskoj počeo koristiti glazbala iz razdoblja baroka i primjenjivati baroknu izvodilačku praksu.
Ansambl je održao niz koncerata u domovini i inozemstvu. Od koncerata u domovini ističu se oni održani u Izmiru, Eskisehiru, Istanbulu te dvije godine za redom na Međunarodnom festivalu klasične glazbe D -Marin u Bodrumu. Ansambl je također nastupio na prvim Danima barokne glazbe AASSM, na kojem su između ostalih nastupili i London Baroque i Mare Nostrum iz Italije. Od koncerata u inozemstvu treba izdvojiti onaj na Franačkom ljetnom festivalu u Nürnbergu 2011. godine gdje su izveli djela evropskih i otomanskih skladatelja iz razdoblja baroka. S istim konceptom su iste godine nastupili zajedno sa svjetski poznatom gambisticom Hille Perl i lutnjistom Lee Santanom na Međunarodnom glazbenom festivalu u Izmiru te s velikim uspjehom 2013. godine na Danima rane glazbe Musicada u Bremenu gdje je njihov koncert bio emitiran i na Bremenskom radiju. Isto su ponovili i 2014. godine na Međunarodnom festivalu u Faselisu.
U suradnji s mezzosopranisticom Sinem Ozdemir, sviračem na çengu i kanunu Şehvarom Beşiroğluom, sviračem na rebabu Mehmetom Refikom Kayaom te udaraljkašem Huseyinom Tuncelom, ansambl je 2013. godine objavio CD pod naslovom Glazba evropskih i osmanskih palača od 16. do 18. stoljeća, koji je 2015. godine kao najbolji CD klasične glazbe primio nagradu Donizetti Classical Music Awards časopisa Andante.
Jedan od najvažnijih ciljeva ansambla je popularizirati glazbu i skladatelje baroka, primjenjujući glazbala i izvodilačku praksu tog razdoblja te poticati nastanak novih ansambala na tom području. Ansambl istražuje i interpretira europski barokni glazbeni repertoar i skladatelje kao i osmansku glazbu i skladatelje istog razdoblja. Kontinuirana misija ansambla je izvođenje djela osmanskih skladatelja u Turskoj ili inozemstvu prema načelima europske glazbene harmonije.

 


27.09. Ansambl Izmir Barok - Dnevni program 2022