27.09.2011. Hrvatski barokni ansambl

27.09.2011. Hrvatski barokni ansambl

Franjevačka crkva, 19,30 sati

Hrvatski barokni ansambl
Martina Klarić, sopran
Ivana Garaj, sopran
Helena Lucić, mezzosopran
Alen Ruško, bariton

Zbor “Ivan Filipović”, Zagreb
Goran Jerković, zborovođa

Saša Britvić, dirigent

Hrvatska glazbena baština
Posvećeno 150. obljetnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti


Program:

Carlo Antonio Nagli   (oko 1680.-1756.)

Messa con istrumenti a 4 concertata (početak 18. st.)
Kyrie, Andante presto
Christe, Larghetto
Kyrie, Andante
Gloria, Allegro
Et in terra pax, Adagio
Laudamus te, Andantino
Gratiam agimus, Larghetto
Domine Deus Rex caelestis, Andantino
Domine, Fili unigenite, (Andante)
Domine Deus, agnus Dei, Allegretto
Qui tollis peccata mundi, Largo
Qui sedes, Allegretto
Quoniam, Allegro

 

O izvođaču:

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama. Ansambl je utemeljen 1999. godine i okuplja renomirane glazbenike mlađe generacije. Uz stalne koncertne cikluse od po sedam koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu s tematski jasno osmišljenim programima hrvatskog i inozemnog baroknog repertoara, redoviti je gost brojnih domaćih i inozemnih festivala (Varaždinske barokne večeri, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Zagrebački barokni festival, Osorske glazbene večeri, Glazbene večeri u sv. Donatu, Histria festival, Pasionska baština, Festival SEVICQ Brežice, Festival hrvatske glazbe u Beču, Festival Esteban Salas (Havana – Kuba), Festival Misiones de Chiquitos (Bolivija), Festival duhovne glazbe srednjoeuropskih zemalja u Rimu, Festival Tesori musicali Toscani – Pisa i dr. U svojim programima, ansambl ugošćuje vrhunske strane i domaće soliste i dirigente, stručnjake u autentičnom pristupu izvođenju barokne glazbe (C. Mackintosh, L. Cummings, H. Niquet, W. Ehrhardt, A. Häkkinnen, R. Egarr i dr.).  Umjetnički voditelj je violinistica Laura Vadjon, dok je predsjednik dirigent Saša Britvić. U programima Hrvatskog baroknog ansambla redovito su zastupljeni i hrvatski barokni autori, odnosno oni koji su djelovali na ovom području (F. Sponga-Usper, G. Usper, T. Cecchini, V. Jelić, I. Lukačić i dr.).

 

Dirigent Saša Britvić (1965.) po završenom studiju dirigiranja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredu Igora Gjadrova 1987. godine preuzeo je umjetničko vodstvo Akademskog  zbora Ivan Goran Kovačić u kojem je djelovao četrnaest godina. Školovanje je nastavio kod maestra Pierrea Dervauxa u Francuskoj, a u sezoni 1989./1990. radio je s orkestrom Moskovske državne filharmonije. Saša Britvić dokazao se kao tumač vokalne i instrumentalne glazbe u širokom rasponu od baroka do suvremenih djela dirigirajući ansamblima kao što su Zagrebačka filharmonija, Zbor i Orkestar HNK Zagreb, Simfonijski orkestar i zbor HRT-a, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske, Hrvatski komorni orkestar, Slovenska filharmonija, Sarajevska filharmonija, Državni simfonijski orkestar St. Peterburg, Zbor “M. I. Glinka”, Orchestra sinfonica dell’ Emilia Romagna, Orchestra sinfonica di provincia di Bari, Ansambl “Icarus”, Orkestar mladih Europe, Orkestar zaklade Yehudi Menuhin, Orkestar Alpe-Adria i dr. Jedan je od osnivača i dirigenata Ansambla Cantus pri Hrvatskom društvu skladatelja te Hrvatskog komornog orkestra. Jedno poglavlje njegove karijere čini  operno dirigiranje, gdje je na međunarodnoj sceni surađivao s najznačajnijim pjevačkim imenima današnjice (J. Carreras, P. Capuccilli, G. Bumbry, R. Pospiš-Baldani, D. Vejzović, L. Roni, E. Obrastzova, W. Fernandez, K. Ricciareli i dr.).  Od 1994. radi na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

Komorni zbor “Ivan Filipović”, osnovan 1998. godine, jedan je od uspješnijih amaterskih a cappella sastava u Hrvatskoj. Izvrsna vokalno-tehnička sprema omogućuje mu stilski diferencirano izvođenje i vrlo zahtjevnih djela zborskog repertoara od 16. do 20. stoljeća. Te odlike donijele su Zboru nagrade na svim hrvatskim i  svjetskim zborskim natjecanjima, kao što su Grand Prix na 14. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova (Verona 2003.), Zlatna medalja na 3. zborskoj olimpijadi (Bremen, 2004.), Zlatna medalja na 4. svjetskim zborskim igrama (Xiamen, 2006.) Grand Prix na Međunarodnom zborskom natjecanju “Musica Sacra a Roma” (Rim, 2007) i Nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika – Diploma Milka Trnina za 2008. godinu. Zbor je održao mnogo koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Kina, Mađarska, Njemačka, Turska i dr.) i dvije vrlo uspješne turneje (Izrael i Tajvan). Godine 2003. zbor je objavio CD naslovljen “a cappella”, a izvedbe skladbi starih majstora i suvremenih skladatelja na njemu  svjedoče o izvanrednoj zvukovnoj homogenosti sastava. U 2010. godini Zbor je objavio drugi CD/DVD pod nazivom “Dieterich Buxtehude: Membra Jesu nostri”.

 

GJ_foto

Goran Jerković (1968.) osnivač, dirigent i umjetnički voditelj Komornog zbora “Ivan Filipović” diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se na Ljetnoj akademiji za zborsko dirigiranje u Wernigerodeu (Njemačka) kod Jerryja Jordana i Gábora Hollerunga. Majstorski tečaj za zborsko dirigiranje završio je u sklopu Nacionalnog simpozija u Vancouveru (Kanada) u razredu Jona Washburna. Usavršavao se kod svjetskih uglednika zborskog muziciranja (P. Phillips, The King’s Singers, A. Hume, K. Kiss, K.-J. Etzold i dr). Predavač je i voditelj seminara za dirigente i zborovođe u Hrvatskoj. Dobitnik je međunarodne stipendije Musica Mundi Choral Academy. Sa zborom dobitnik je brojnih nagrada u Hrvatskoj (Zagreb, Split), ali i na prestižnim međunarodnim zborskim natjecanjima i festivalima (Istanbul, Rim, Xiamen, Bremen, Verona, Budimpešta). S nekoliko posljednjih projekata predstavio se u interpretaciji rane glazbe  nastupima s oratorijskim djelima, koja do sada još nisu bila izvođena u Hrvatskoj: Dettingen Te Deum G. F. Händela, uz Barrocade Israeli Baroque Collective na Varaždinskim baroknim večerima, te Membra Jesu nostri Dietericha Buxtehudea u sklopu Pasionske baštine.