26. rujna 2009. Hofmusici

Barokni glazbeni ansambl Hofmusici je sastav mladih glazbenika koji  se, svirajući na instrumentima razdoblja, specijaliziraju za izvođenje barokne glazbe. Njemačko-latinski naziv Hofmusici (sa značenjem dvorski glazbenici) upućuje na ansamble koji su djelovali na aristokratskim dvorovima u bivšoj Habsburškoj monarhiji. Repertoar ansambla uključuje i domaću, češku tradiciju. Osim djela čeških skladatelja, ansambl izvodi skladbe austrijskih i talijanskih majstora koji su tijekom 18. stoljeća djelovali na carskom dvoru u Beču. Hofmusici često predstavljaju prve suvremene izvedbe skladbi koje su do nedavno bile pohranjene u češkim i inozemnim glazbenim arhivima. Ansambl je osnovan u Pragu 1991. godine pod imenom Cappella Accademica i ubrzo je postao poznat kao jedan od vodećih orkestara za izvođenje Rane glazbe u Republici Češkoj. Orijentacija ansambla prema izvedbama cjelovitih scenskih izvedbi baroknih opera vodila je 1995. godine prema suradnji sa Zakladom za barokno kazalište u Český Krumlovu. Hofmusici kontinuirano nastupaju na koncertima i festivalima u Republici Češkoj i u inozemstvu: Praško proljeće (RČ), Printemps des Arts u Nantesu (Francuska), Feste Musicali per San Rocco u Veneciji (Italija), Internationale Händel-Festspiele Göttingen (Njemačka), Baroque à Saint-Roch Liège (Belgija). Glazbeni direktor ansambla je čembalist Ondřej Macek.

Čembalist i umjetnički voditelj ansambla Hofmusici, Ondřej Macek, studirao je čembalo i generalbas pod vodstvom izraelskog čembalista Shaleva Ad-Ela. Kao izvođač continua sudjelovao je na festivalima u Francuskoj (Printemps des Arts u Nantesu i Recontre Musical u dvorcu Villarceux u Parizu) i Njemačkoj  (Internationale Händel-Akademie u Karlsruheu). Od 1990.do 1996. godine studirao je muzikologiju na Fakultetu umjetnosti na Karlovom sveučilištu u Pragu. 1991. godine je osnovao ansambl Cappella Accademica (danas Hofmusici). Od 1996. do 1998. godine je  predavao komornu glazbu i izvođenje continua na Akademiji za staru glazbu Masarykovog sveučilišta u Brnu. Od 1996. godine surađuje sa Zakladom za barokno kazalište u dvorcu Český Krumlovu, angažirajući se u istraživanju interpretacije barokne opere.

 

 Program:

 

Subota, 26. rujna          19,30 sati           Gledalište HNK u Varaždinu

HofmusiciVeronika Mráčková  Fučíková, mezzosopranPavla Štĕpničková, mezzosopranJana Bínová Koucká, sopranOlga Krumpholzová, sopranZdenĕk Kapl, baritonOndřej Macek, čembalo, umjetnički voditelj„Vivaldi u Pragu“Antonio Vivaldi         Argippo, opera u tri čina(1678.-1741.)

Cijena ulaznice 100 kn / 15 Eura