Nedjelja, 26. rujna 2021.

 

U suradnji s Ciklusom Heferer

 

Zbor Uršuline zvjezdice
Nonet DONUM
Višeslav Jaklin, umjetničko vodstvo i pozitiv

 

Program:

Anonimus vs. Onymus
Hrvatska sakralna baština
Ivan Lukačić
Quam pulchra es
Cantilenae corales pro conventu Warasdiensi
Izbor pjesama iz zbirke Franjevački pjevnici 18. stoljeća u Hrvatskoj
O ljubav kam zoveš
Gde si Jesus, ljubav moja
Gde si Jesus, moja jakost
Zdravo Bože
Tomaso Cecchini
Dixit Dominus
Anonymous (Osijek, 18. st.)
Missa in F
Chithara octochorda
Surrexit Christus
Leopold Ignacije Ebner
Regina coeli
Tomaso Cecchini
Magnificat
Chithara octochorda
Zdrava Devica

 

Zbor Katoličke osnovne škole Svete Uršule iz Varaždina Uršuline zvjezdice osnovan je paralelno s osnutkom Škole 2014. godine. Prva voditeljica zbora bila je č. s. Damjana Mihaela Barbarić. Od 2017. godine voditelj zbora je Višeslav Jaklin, učitelj glazbene kulture u Katoličkoj školi i orguljaš varaždinske katedrale. U kratkom vremenu postojanja zbor je okupio velik broj djece, a volja za radom potvrdila se i lijepim uspjesima – osvojeno prvo mjesto na 21. Smotri glazbenog stvaralaštva djece i mladeži Varaždinske županije te osvojeno prvo mjesto 62. Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži, najdugovječnijem natjecanju u Republici Hrvatskoj. Uršuline zvjezdice imaju sjajne uvjete za rad i potporu svih djelatnika Škole, a isto tako i molitvenu potporu časnih sestara. Zbor redovito koncertira na svečanostima Škole, Biskupije i Grada.

 

Nonet Donum vokalni je ansambl koji čini devetero mladih varaždinskih pjevača pod umjetničkim vodstvom katedralnog orguljaša Višeslava Jaklina. Osnovan je u ljeto 2011. godine kao Oktet Donum na poticaj renomirane varaždinske mezzosopranistice Sofije Cingule koja je okupila mlade nadarene glazbenike u Župi sv. Nikole u Varaždinu. Ansambl je otad promijenio nekoliko postava, a kao nonet publici se prvi puta predstavlja na Varaždinskim baroknim večerima 2016. godine. Nonet je u svom djelovanju od samih početaka bio primarno fokusiran na sakralnu glazbu, posebice na ranija razdoblja – renesansu i (rani) barok – iako izvode i djela kasnijih autora te hrvatsku tradicijsku sakralnu glazbu. Na repertoaru Noneta tako se nalaze djela Palestrine, de Victorije, Allegrija, Lottija, Bacha, Händela, Haydna, Mozarta, Kodalyja, Barbera, Klobučara i mnogih drugih značajnih skladatelja. Od osnutka do danas Nonet je održao mnogo zapaženih nastupa, od kojih se ističu tradicionalni korizmeni koncerti u varaždinskoj katedrali koji se svake godine realiziraju u suradnji s poznatim Varaždinskim kvartetom, a u sklopu kojih je izveden čuveni Miserere G. Allegrija. Nonet je u dva navrata nastupio i na Varaždinskim baroknim večerima. Prvi put 2013. godine na svečanoj misi zahvalnici na kojoj je izvedena Missa Rorate Coeli desuper J. Haydna, a drugi put 2016. na čak tri koncerta (crkva sv. Florijana u Varaždinu, Sveti Juraj na Bregu, crkva sv. Marije Snježne u Belcu) na kojima je izvedena Missa O magnum Mysterium i istoimeni motet T. L. de Victorije. Nonet je također u dva navrata nastupao u sklopu ciklusa Heferer u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb – prvi put u prosincu 2015. na božićnom koncertu u Novoj Vesi u Zagrebu, a drugi put u siječnju 2017., kada je nastupio s eminentnim solistima, sopranisticom Evelin Novak i bas-baritonom Krešimirom Stražancem u velikoj dvorani KD Vatroslav Lisinski. Od nastupa još valja izdvojiti veliki projekt Bachovog Božićnog oratorija 2014. (prvi dio) i 2015. (drugi dio), koji je bio varaždinska premijera toga velebnog djela za čiju je realizaciju Nonet bio proširen u komorni zbor. 2018. godine Nonet je ostvario veoma uspješnu turneju u Kanadi. Za sve svoje nastupe Nonet je dobio izrazito pozitivne kritike. Ljubav prema glazbi, radost druženja i muziciranja te upoznavanja glazbe svih epoha, a sve ad maiorem Dei gloriam ono je što ovaj komorni ansambl potiče na konstantan napredak i otkrivanje novih tajni koje sa sobom donosi svaka nova kompozicija na repertoaru.

 

Višeslav Jaklin, varaždinski katedralni orguljaš, magistrirao je orgulje, improvizaciju i dirigiranje na studiju crkvene glazbe u Grazu te magistrirao koncertni smjer orgulja na sveučilištu u Beču u klasi svjetski priznatog profesora Michaela Radulescua. Pohađao je privatne satove orgulja i improvizacije u Weimaru i Parizu te brojne majstorske tečajeve. Nositelj je prvih nagrada na međunarodnim orguljaškim natjecanjima u Švicarskoj i u Austriji. Od 2001. do 2008. bio je orguljaš franjevačke crkve u Grazu, a 2008. g. postaje orguljaš varaždinske katedrale. Voditelj je katedralnih zborova Chorus liturgicus i Chorus dominicalis, Noneta Donum i Uršulinih zvjezdica, zbora Katoličke osnovne škole Svete Uršule u Varaždinu. 2015. g. imenovan je Povjerenikom za zaštitu orgulja Varaždinske biskupije. Kao solist i komorni glazbenik redovito koncertira u Hrvatskoj i mnogim europskim zemljama te u Izraelu i Kanadi.