Nedjelja, 26. rujna 2021.

Kristina Owais – sopran
Nikola Cerovečki – orgulje

 

Program:

W. A. Mozart – Laudate dominum, Vesperae Solennes de Confessore, KV. 339
A. Vivaldi – O servi volate, oratorij Juditha Triumphans, br. 19, RV644
G. Frescobaldi – Bergamasca (iz Fiori Musicali)
W. A. Mozart – Agnus Dei, Krönungsmesse, KV. 317
G. F. Händel – Oh had I jubals lyre, oratorij Joshua, HWV 64
anonimus – Menuet
Sonata
F. Durante – Vergin tutto amor
C. Franck – Panis angelicus
D. Zipoli – All’ Elevazione
All’ Oferttorio
W. Gomez – Ave Maria

Kristina Owais (sopran) rođena je u Osijeku. Magistrirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a nakon toga nastavila usavršavanje na Kuntuniversitätu u Grazu, smjeru – Musiktheater. Osvojila je brojne domaće i međunarodne nagrade, uključujući Osakar znanja 2011. u kategoriji solo pjevanja. Dobitnica je dviju prvih nagrada na Četvrtom međunarodnom natjecanju Bruna Špiler u Crnoj Gori, te je dobitnica godišnje nagrade Mirjane Bohanec za 2016. godinu, kao najbolju studenticu pjevanja zadnje godine na MA u Zagrebu. Svoj profesionalni nacionalni debi je imala 2015. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, u ulozi Zerline u Mozartovoj operi Don Giovanni. Debitirala je u ulozi Fiordiligi (W. A. Mozart – Cosi fan tutte) u MUMUTH-u (Graz, Austrija) 2018. godine, pod ravnanjem maestra Franka Cramera u režiji Katharine Thome. Uz operno pjevanje, debitirala je i kao glumica 2018. u ulozi Anne (M. Gorky – Na dnu) u produkciji Theater T’eig-a (Graz, Austrija). U projektima Sveučilišta u Zagrebu nastupila je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u projektu Od Ljubavi i zlobe do Maršala, u Mozartovoj operi – Bastien i Bastienne u ulozi Bastienne sa Zagrebačkim solistima, te u operi C. W. Glucka – Orfej i Euridika, u ulozi Euridike pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka. Kao solistica redovito koncertira u domovini i inozemstvu. Nastupila je na prestižnom Festivalu orgulja Heferer, Osječkom ljetu kulture s orkestrom HNK Osijek pod ravnanjem mo. Mladena Tutavca, sa Zagrebačkim solistima pod ravnanjem kubanske dirigentice Lucy Arner, 3. Međunarodnom festivalu komorne glazbe Ostinato u Omišu, Kastafskom Kulturnom Letu, Osječkoj glazbenoj srijedi. 2019. godine imala je turneju u Austriji s orkestrom klasične glazbe Giuseppe Verdi Gala Orchestra.
Usavršavala se s brojnim međunarodnim opernim stručnjacima poput David Gowland (Royal Opera House), Liora Maurer (Metropolitan Opera), Amanda Roocroft (Royal College of Music), Biserka Cvejić, Gerhard Zeller, Lucy Arner, Ira Siff, Đorđe Nešić i ostalima.

 

 

Nikola Cerovečki magistrirao je orgulje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi Ljerke Očić, a potom se u okviru postdiplomskog studija usavršavao u klasi Gunthera Rosta na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu gdje je diplomirao s najvišim ocjenama. Sudjelovao je na mnogobrojnim majstorskim tečajevima interpretacije orguljaške glazbe pod vodstvom priznatih umjetnika (C. Bossert, L. Lohmann, N. J. Laube, H. Fagius).
Dobitnik je nekoliko prvih nagrada na državnim natjecanjima iz orgulja te nagrada s orguljskog natjecanja Martha Debelli koje se održava u Grazu. Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo mu je nagradu za najbolje izvedenu kompoziciju Anđelka Klobučara na Tribini Darko Lukić-Mladi u Lisinskom u sezoni 2017/2018. Bogatu koncertnu karijeru razvija nastupajući kao solist i komorni glazbenik diljem Hrvatske, Austrije, Njemačke, Mađarske, Italije. Posebno se ističu nastupi na festivalima orguljske glazbe: Orgulje zagrebačke katedrale, Mladi u Lisinskom, [email protected], Orgelfrühling Steiermark, Orgeltriduum Hamm, Nei Suoni dei Luoghi,, Orguljski festival don Petar Nakić, Ars organi Sisciae, Salon Očić. Ostvario je mnogobrojne suradnje sa priznatim solistima, orkestrima i zborovima poput 4D Orchester Steiermark, zbor Instituta za crkvenu glazbu i orgulje (Kunstuniversität Graz), Katedralni mješoviti zbor Graz (Domkantorei Graz).
Predaje orgulje i klavir u glazbenoj školi Helmut Schmidinger u Grazu.