Četvrtak, 26. rujna, 19.00 sati
Uršulinska crkva

Projekt Lazarus

Darija Auguštan, Tanja Ruždjak, Iva Krušić, Daniela Perosa, soprani
Martina Menegoni, Nikolina Virgej Pintar, mezzosoprani
Ivan Martinčić, Siniša Galović, tenori
Davor Nečak, Robert Palić, bas
Martina Mičija Palić, umjetnička suradnica
Darijan Ivezić, umjetnički voditelj

 

Program:

Bonaventura Beretta
Clio sacra, Davidicos psalmos vespertinis horis adscriptos notis musicis decantans,
moteti za soliste, vokalni ansambl
Domine ad adjuvandum
Dixit Dominus
Confitebor tibi
Beatus vir
Laudate pueri
Laudate Dominum
Magnificat 

Domenico Scarlatti
Stabat Mater
Stabat Mater
Cujus animam gementem
Quis non posset
Eja Mater, fons amoris
Sancta mater, istud agas
Fac me vere tecum flere
Juxta crucem
Inflammatus et accensus
Fac ut animae donetur paradisi gloria
Amen

 

O izvođaču:

Ansambl Projekt Lazarus osnovan je 2013. godine u okviru udruge Hrvatski glazbeni centar, a idejni začetnik i osnivač ansambla je bas Robert Palić. Primarni ciljevi Projekta Lazarus su istraživanje, revitalizacija, promocija i prezentiranje hrvatske glazbene baštine, a ostvaruju se kroz dva osnovna procesa: istraživanjem nepoznate i neobrađene glazbene literature nastale u razdoblju od 16. do 18. stoljeća u suradnji sa stručnjacima za navedeno razdoblje i istodobno modeliranjem profesionalnog ansambla neophodnog za pripremu i izvođenje tog glazbenog materijala. Ansambl Projekt Lazarus također je usmjeren na prezentiranje djela koja se rijetko ili gotovo nikada ne izvode kao i onih za koja ne postoje audio niti video zapisi.

U nastojanju otimanja zaboravu vrijednih spomenika hrvatske glazbene baštine, glazbenici Projekta Lazarus u prvim su godinama svojeg djelovanja izvodili djela skladatelja rane hrvatske glazbe – Ivana Lukačića, Vinka Jelića i Ivana Šibenčanina. Posebno treba izdvojiti izvedbu jedinog sačuvano djela Damjana Nembrija – Brevis et facilis psalmorum iz 1641. godine, koje je ansambl izveo na nekoliko koncerata, a prigodno 2015. godine i obilježio 120. obljetnica rođenja utemeljitelja suvremene hrvatske muzikologije dr. Dragana Plamenca, koji je svoje posljednje istraživanje i studiju posvetio upravo ovom djelu. Koncertom pod nazivom Brevis et facilis psalmorum ansambl se predstavio u studenom 2016. godine i na 12. festivalu hrvatske glazbe u Beču. U dosadašnjem djelovanju ansambl je održao niz koncerata s ciljem upoznavanja šire publike s vrhunskim dostignućima hrvatskih skladatelja, nastupivši i u okviru ciklusa Lux musicae u organizaciji Hrvatskoga glazbenog centra.

U prosincu 2016. godine Projekt Lazarus učinio je svojevrsni programski iskorak kako bi obilježio 110. obljetnicu rođenja Borisa Papandopula. S projektom Putevima Damjana Nembrija ansambl je nastupio u kolovozu 2017. godine u bazilici San Giorgio Maggiore u Veneciji na VII. međunarodnom festivalu Gaetano Callido, na 56. Hvarskim ljetnim priredbama 2017. godine te na 47. Varaždinskim baroknim večerima. U 2018. godini Projekt Lazarus obilježio je 370. godišnjicu smrti hrvatskog skladatelja Ivana Lukačića koncertima u njegovu rodnu Šibeniku i Splitu, gdje je djelovao veći dio života, a na programu su bili moteti iz njegove zbirke Sacrae cantiones.

Na 48. Varaždinskim baroknim večerima je Projekt Lazarus u suradnji s japanskim ansamblom Libera classica i Hidemijem Suzukijem, a pod ravnanjem maestra Darijana Ivezića, izveo više djela Francesca Sponge Uspera, od kojih je većina doživjela i prvu suvremenu izvedbu. Tom je prilikom akademik Ennio Stipčević sa svojim suradnikom Darijom Poljakom dobio i nagradu Ivan Lukačić za muzikološki rad na Usperovom djelu Salmi vespertini.

Uz već spomenutog osnivača i voditelja Roberta Palića, umjetnički je voditelj ansambla dirigent Darijan Ivezić, umjetnička suradnica i producentica je pijanistica Martina Mičija Palić, a vanjski je suradnik ansambla uvaženi akademik i muzikolog Ennio Stipčević.


Projekt Lazarus