25. rujna 2009. Višnja Mažuran

Višnja Mažuran je hrvatska čembalistica koja je ostvarila zavidnu karijeru na domaćem i međunarodnom planu. Diplomirala je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji (razred Ive Mačeka), a usavršavala se u Njemačkoj i Austriji (klavir i čembalo, R.Schmid, J.Sonnleitner, A.Curtis). Zagrebačkim solistima pristupila je 1971. kao solistica i continuo čembalistica te s njima proputovala svih pet kontinenata nastupivši na više od 2000 koncerata. Partneri u trostrukim Bachovim koncertima bili su joj među ostalima Henryk Szeryng, Felix Ayo, Pavel Vernikov, James Galway, Irena Grafenauer, a od prestižnih svjetskih dvorana u kojima je nastupala treba izdvojiti Salle Pleyel u Parizu, Kennedy Centar u Washingtonu, Mozarteum u Salzburgu, Teatro Real u Madridu. Uz umjetničko djelovanje sa Zagrebačkim solistima razvila je bogatu solističku karijeru priređujući mnogobrojne stilske recitale poput francuske glazbe, Scarlattijevih sonata te Bachovih djela, kojima se iznimnom upornošću posvećuje već nekoliko desetljeća. Odsvirala je i snimila tri najzahtjevnija njegova djela: Goldberg varijacije, Umjetnost fuge i Das wohltemperierte Clavier I i II.

Uz mnoge domaće i strane orkestre odsvirala je više od 20 različitih čembalo koncerata uključujući i sve velike koncerte 20. stoljeća (Martinù, Papandopulo, De Falla, Martin). 1995. utemeljila je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu katedru za čembalo i odgojila cijeli niz mladih, već zapaženih čembalista. Umjetnička je voditeljica komornog ansambla za baroknu glazbu “Musica viva”, kojeg je i suosnivačica 1998. godine.

Stalna je gošća eminentnog festivala Varaždinske barokne večeri u svom rodnom gradu Varaždinu. Za svoje umjetničke domete Višnja Mažuran je višestruko nagrađivana (Milka Trnina, Ivan Lukačić, Vladimir Nazor, Orlando, Kantor, Nagrada grada Zagreba).

 Program:


Petak, 25. rujna 21.00 sat Velika koncertna dvorana HNK u Varaždinu
Višnja Mažuran, čembalo
“Händel – Purcell – Haydn”

Henry Purcell Suita in F
(1659.-1695.)
Prelude
Almand
Corant
Minuet
Air
Georg Friedrich Händel Suita u d-molu, br. 3 (II. svezak)
(1685.-1759.)
Allemande
Allegro
Air
Gigue
Carl Philipp Emanuel Bach Sonata u G-duru, W. 62/19
(1714.-1788.) Allegro Assai
Andante
Presto
*******
Henry Purcell Suita in a
Prelud
Almand
Corante
Saraband
Jigg
Georg Friedrich Händel Tema i varijacije u E-duru (“Grobschmied”)
Joseph Haydn Sonata u C-duru, Hob. XVI:35
(1732.-1809.) Allegro con brio
Andante
Allegro

Cijena ulaznice 70 kn / 10 Eura