25. rujna 2009. Musica Florea

Ansambl Musica Florea osnovao je 1992. godine violončelista i dirigent Marek Štryncl sa željom izvođenja barokne glazbe na autentičan način. Repertoar obuhvaća djela ranog baroka, majstorska ostvarenja razdoblja u procvatu, sve do glazbe klasičnoga stila. Uključena je instrumentalna komorna glazba, duhovna i svjetovna vokalno-instrumentalna ostvarenja, orkestralni koncerti i monumentalne operne i oratorijske partiture. Ansambl Musica Florea osim u Češkoj nastupao je u velikom broju europskih država, u Izraelu, na najznačajnijim festivalima kao što su Praško proljeće, Europalia, Resonanzen Beč, Festival van Vlaandren u Brugesu i drugdje. Osim skladateljskih veličina kao što su J. S. Bach, G. P. Telemann, J. D. Zelenka ili A. Vivaldi, ansambl je oživio veliki broj djela zaboravljenih, pretežno čeških majstora. Od svojih početaka Musica Florea surađuje s renomiranim solistima kao što su M. Kožená, N. Argenta, F. Olivier, F. Bazola, S. Rydén, kao i s drugim uglednim ansamblima, Les Musiciens du Paradis, Orlando Consort, Ensemble Philidor, New Israeli Vocal Ensemble, Boni Pueri, Regensburger Domspatzen i Musica Aeterna.

 

Violončelista i dirigent Marek Štryncl diplomirao je na Konzervatoriju u Teplicama i još kao student osnovao ansambl Musica Florea. Sudjelovao je na brojnim majstorskim tečajevima u Chinonu, Baselu, Mainzu, Pragu i drugdje, a barokno violončelo je studirao na Akademiji za staru glazbu u Dresdenu. Uz kontinuirani rad sa svojim ansamblom, sudjelovao je u nastupima s brojnim drugim sastavima od kojih se ističu Musica Antiqua Praga, Musica Aeterna, Solamente Naturali, Musicalische Compagney, Ensemble Philidor, Capella Regia Musicalis, Collegium Marianum i dr.

Švedska sopranistica Susanne Rydèn studirala je na Kraljevskoj akademiji za glazbu u Stockholmu i na Scholi Cantorum Basiliensis. Vrlo je brzo postala jedna od najtraženijih solistica specijaliziranih za Ranu glazbu i kontinuirano nastupa s najuglednijim svjetskim ansamblima i dirigentima. Osobito su uspjeli do sada bili njezini nastupi s Philharmonia Baroque Orchestra pod ravnanjem Nicholasa McGegana u San Franciscu, s Nederlandse Bachvereinigung i Royal Philharmonic Orchestra s Harryem Bicketom u Stockholmu, s Academy of Ancient Music na Uskršnjem festivalu u Luzernu, s Bach Collegium u Japanu, turneja u Španjolskoj s Concerto Copenhagen pod ravnanjem Larsa Ulrika Mortensena kao i europska turneja s Collegium Vocale s Philippom Herrewegheom.

 Program:

Petak, 25. rujna 19.00 sati Crkva Sv. Nikole

 

Musica Florea

Marek Štryncel, dirigent

 

Susanne Rydén, sopran

 

“J. S. Bach i glazbene dragocjenosti baroknog Praga”

“J. S. Bach and musical jewellery of baroque Prague”

Johann Josef Ignác Brentner Concerto č.II, op. 4 (iz Horae pomeridianae, Prag, 1720.)

(1681.-1742.) Largo

Allegro

Largo

Menuett

Johann Josef Ignác Brentner Plaude exulta cor meum, op. 1 (iz Harmonica

duodecatometri ecclesiastica, Prag, 1716.)

Antonín Reichenauer Koncert u G-duru

(1694.-1730.) Allegro

Adagio

Allegro

Jan Dismas Zelenka Eh! Pietatis adamas, arija, andante

(1679.-1745.) En duplo sole Czechia, arija (iz Sub olea pacis et palma

virtutis, Prag, 1723.)

*******

Antonín Reichenauer Koncert u d-molu

Allegro

Adagio

Allegro

Johann Sebastian Bach Non sa che sia dolore, BWV 209

(1685.-1750.) Sinfonia

Recitativ

Arija

Recitativ

Arija

Cijena ulaznice 100 kn / 15 Eura