Srijeda, 25. rujna, 19.00 sati
Katedrala

Hans Fagius, orgulje

 

Program:

Nikolaus Bruhns
Preludij u G-duru

Andreas Düben
Wo Gott der Herr nicht bei uns hält, koralna fantazija 

Christian Geist
Tri korala za orgulje (iz zbirke Düben):
Alleneste Gudh i Himmelrijk
O Jesu Christ som mandom tog
Lofwad ware tu Jesu Christ 

Wolfgang Amadeus Mozart
Ein Orgelstück für eine Uhr (Fantazija u f-molu), KV 608

Johann Sebastian Bach
Trio sonata br.6 u G-duru, BWV 530
Vivace
Lento
Allegro 

Johann Sebastian Bach
 Liebster Jesu, wir sind hier, obrada korala za orgulje, BWV 731

Johann Sebastian Bach
Toccata i fuga u d-molu, Dorska, BWV 538

 

O izvođaču:

Hans Fagius (1951) je niz godina bio jedan od najaktivnijih koncertnih orguljaša u Švedskoj. Temeljno obrazovanje stekao je s Bengtom Bergom i na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Stockholmu u klasi Alfa Lindera. U razdoblju 1974-75 nastavio je studij u Parizu kod poznatog orguljaša i skladatelja Mauricea Durufléa. Osim što redovno koncertira u Evropi, imao je turneje u Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji, Južnoj Koreji i Japanu.

Poznat je po brojnim uspješnim snimkama, posebice za švedsku izdavačku kuću BIS: snimio je sva orguljska djela J.S.Bacha, ali i širok spektar glazbe iz romantičkog razdoblja kao što su djela Mendelssohna, Liszta, Reubkea, Widora, Saint-Saënsa, Karg-Elerta ili Durufléa. Godine 2010. je objavio knjigu o orguljskim djelima J.S.Bacha u izdanju naklade Bo Ejeby, a 2015. opsežno pedagoško izdanje nekih Bachovih djela izdano u Gehrmans Musikförlag.

Od 1989. je profesor orgulja na Kraljevskoj danskoj muzičkoj akademiji u Kopenhagenu, a nekoliko godina prije toga je predavao orgulje na muzičkim akademijama u Stockholmu i Göteborgu. I dalje aktivno koncertira, traženi je predavač za majstorske radionice i često je član žirija na međunarodnim orguljaškim natjecanjima. 1998. godine postao je član Kraljevske švedske akademije – razred za glazbu, a za 2019. godinu je dobitnik medalje Engleskog kraljevskog orguljaškog collegea za svoj orguljaški doprinos.


Hans Fagius