Srijeda, 25. rujna, 21.00 sat
Stari grad Varaždin, Kapela obitelji Erdödy

Franjo Bilić, čembalo

 

 

KONCERT UZ SVIJEĆE

 

Program:

Johann Sebastian Bach
Goldberg varijacije, BWV 988
Aria
Variatio 1. a 1 Clav.
Variatio 2. a 1 Clav.
Variatio 3. Canone all’Unisono. a 1 Clav.
Variatio 4. a 1 Clav.
Variatio 5. a 1 ô vero 2 Clav.
Variatio 6. Canone alla Seconda. a 1 Clav.
Variatio 7. a 1 ô vero 2 Clav. al tempo di Giga
Variatio 8. a 2 Clav
Variatio 9. Canone alla Terza. a 1 Clav.
Variatio 10. Fughetta. a 1 Clav.
Variatio 11. a 2 Cla
Variatio 12. a 1 Clav. Canone alla Quarta in moto contrario
Variatio 13. a 2 Clav
Variatio 14. a 2 Clav
Variatio 15. Canone alla Quinta. a 1 Clav.: Andante
Variatio 16. Ouverture. a 1 Clav
Variatio 17. a 2 Clav.
Variatio 18. Canone alla Sesta. a 1 Clav.
Variatio 19. a 1 Clav.
Variatio 20. a 2 Clav.
Variatio 21. Canone alla Settima
Variatio 22. a 1 Clav. alla breve
Variatio 23. a 2 Clav.
Variatio 24. Canone all’Ottava. a 1 Clav.
Variatio 25. a 2 Clav.: Adagio
Variatio 25. a 2 Clav.: Adagio
Variatio 27. Canone alla Nona. a 2 Clav
Variatio 28. a 2 Clav.
Variatio 28. a 2 Clav.
Variatio 30. a 1 Clav. Quodlibet
Aria da Capo

 

O izvođaču:

Franjo Bilić je diplomirao čembalo u klasi Pavla Mašića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavao se (čembalo, klavikord i basso continuo) na Conservatoriumu van Amsterdam u klasi Mennoa van Delfta, a trenutno studira dirigiranje u klasi Mladena Tarbuka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nastupao je diljem Hrvatske, BIH, Njemačke, Italije, Nizozemske i Francuske. Surađivao je s brojnim ansamblima i orkestrima: Hrvatski barokni ansambl, Zagrebački solisti, ansambl Antiphonus, Cantus ansambl, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Dubrovački simfonijski orkestar, Društveni orkestar Hrvatskog Glazbenog Zavoda, Zagrebački komorni orkestar, Zagrebački orkestar mladih, ansambl Glazbene staze i Sweelinck baroque orchestra.

U razdoblju 2007-2013. na državnim je natjecanjima učenika i studenata glazbe u disciplinama klavir, komorna glazba i solfeggio osvojio osam prvih, tri druge i dvije treće nagrade. Dvostruki je dobitnik Oskara znanja Agencije za odgoj i obrazovanje. Na natjecanju Pianoforte u Poreču, osim najviše prve nagrade u kategoriji dobio je i posebnu nagradu za najbolju izvedbu skladbe J. S. Bacha.

Prvi je čembalist pobjednik 12. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić u Samoboru te 50. tribine Darko Lukić. Prvi je Hrvat koji se prijavio i osvojio 2. nagradu na međunarodnom natjecanju moderne čembalističke literature Prix Annelie de Man u Amsterdamu praizvevši čak dvije skladbe.

U Varaždinu drži međunarodne ljetne seminare za učenike i studente čembala koji osim individualne nastave sadrže poduke baroknog plesa, grupnu nastavu, predavanja i recital. Kao stipendist Francuskog instituta u Rimu, sudjelovao je na seminaru specijaliziranom za francusku čembalističku literaturu u Villi Medici u Rimu. Godine 2018. prvi je čembalist dobitnik prestižne nagrade Ivo Vuljević koju dodjeljuje Hrvatska glazbena mladež. 2019. godine osvojio je prvu nagradu i posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela suvremene glazbe na natjecanju WANDA LANDOWSKA u Bariju (Italija).

Kao dirigent je imao zapažena postignuća ravnajući izvedbom opere Agrippina G. F. Handela u HNK-u u Zagrebu kao maestro al cembalo za koju je dobio dvije Rektorove nagrade. Vodio je zbor Zagrebački dječaci te je asistent dirigentici Jasenki Ostojić u zboru Capella Odak. Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod Uroša Lajovica, Daniele Gattia, Davida Danzmayra i Jana Cobera.

Usavršavao se na seminarima za područja; klavir, fortepiano, korepeticija/klavirska pratnja pjevača, čembalo (Christophe Rousset, Skip Sempe, Ketil Haugsand, Richard Egarr, Laurence Cummings, Aapo Hakkinen, Jacques Ogg…), barokna glazba, barokni ples, orguljaška improvizacija, orgulje, harmonium d’art, orkestralno i zborsko dirigiranje. Bavi se i skladateljskim radom.


Franjo Bilić