25.09.2010. Pantagruel

 

pantagruel


Dvorac Trakošćan, Viteška dvorana, 11 sati

Koncert uz baroknu kavu

Pantagruel, Essen

Anna Maria Antonius Wierød, glas
Dominik Schneider, flaute, gittern* i glas
Mark Wheeler, lutnja, cittern** i gittern

 

Program:

Eliza is the fairest Queen
A delightful choice of Ballads, Ayres and Dances,
being chiefly taken from the time of Elizabeth I, Queen of England.

Eliza je najpravednija kraljica
Probran izbor balada, arija i plesova,
uglavnom iz vremena Elizabete I., engleske kraljice

Come live with me and be my love
Galliarde d’escosse (anon), Come live with me and be my love (Broadside Ballad)
Elisa is the fairest Queene
With Fragrant flowers we strew the way (Francis Pilkington), Elisa is the fairest Queene/Come again (Edward Johnson), Galliard (Peter Phillips), Passingmeasures Galliard (anon.)
Joy to the person of my love
The Queenes goeing to the Parliement (anon.), Joy to the person of my love (Broadside Ballad), Woodycock (anon.)
Daphne
Home again, market is done (anon.), When Daphne from fair Phoebus did fly (Broadside Ballad)
Chi Passa
Passingmeasures Galliard (anon.), Chi passa per strad’ e non (Fillipo Azzaiolo), Turkeylony (anon.)

**********

O thou silver Thames
Battle Galliard (John Dowland), Rowland (Broadside Ballad), Kemps Jig (anon.), The bells (William Byrd)
Psalm 144 (Thomas Ravenscroft)

Fair angel of England
Fair angel of England (Broadside Ballad), It was a tyme when silly bees could speake (John Dowland), Passingmeasures Galliard (anon.), Eliza her name gives honour (John Bennet)

Ale & Tobacco
Ale and Tobacco (Thomas Ravenscroft), To drive the cold winter away (Broadside Ballad)
Tregian’s ground (William Byrd), Stingo (Broadside Ballad), Parsons Farewell (anon.)

A late regrate of Leirning to Love
[Scots Tune]/My Mistress Blush is Bonie/Leslies Lilt (anon.),
What mightie Motion (anon.), Canarios (anon.)


O izvođaču:

Trio Pantagruel je uzeo ime ogromnog sina Gargantue iz satiričnog romana Pantagruel Françoisa Rabelaisa (1532.), koji prikazuje Pantagruela kako u ozbiljnim situacijama postupa na ponešto ciničan način ali uvijek u dobroj volji. Trio se specijalizirao za izvođenje glazbe 16. stoljeća (Renaissance Musicke)  a inicirali su ga engleski lutnjist Mark Wheeler i njemački flautist Dominik Schneider 2000 godine. Definitivno se grupa oformila 2009. godine kada im se pridružila danska sopranistica Anna Maria Antonius Wierød. Njezinom čistom i ljupkom glasu pridružuju se citterni, gitterni, lutnje i flaute oživljujući tako glazbu dalekog razdoblja prošlosti na izrazito strastveni način. S motom „čini što ti drago“ trio Pantagruel s mnogo inovacija istražuje izvođenje i predstavljanje odabranog repertoara. S tim je povezan i vrlo iscrpan muzikološki rad koji se povezuje s iskustvima iz klasične glazbe, rock glazbe, jazza, kazališta i plesa, što proširuje konvencije klasičnog koncerta s renesansnom praksom improvizacije i pokreta. Program elizabetanskih balada Eliza is the fairest queen  (Eliza je najpravednija kraljica) nastao je 2003. godine i već je doživio pedesetak izvedbi u Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji i Engleskoj. Trio je taj program 2005. izvodio zajedno s poznatim harfistom Andrewom Lawrence-Kingom (Harp Consort, Hespèrion XX i dr.) u Samostanu Michaelstein u Njemačkoj, a slijedile su prezentacije na važnim festivalima za Ranu glazbu. U nizu nastupa u 2010. godini trio Pantagruel najavljuje i nastup na Varaždinskim baroknim večerima u Hrvatskoj.

* Gittern je relativno mali trzalački instrument koji potječe iz 13. stoljeća a u Europu je došao preko maurske Španjolske. To je prethodnica gitare, a u „rodbinskom“ je odnosu i s lutnjom. U 14. stoljeću je gittern bio omiljeni instrument trubadura i amatera, ali je kasnije izašao iz upotrebe potisnut većom i zvučnijom lutnjom.

** Cittern ili citra je žičani instrument iz obitelji gitara koji datira iz razdoblja renesanse. Bilo je jednostavnije i jeftinije konstruirati taj instrument, koji ima ravnu poleđinu, od izrade lutnje. Bilo ga je i lakše svirati, jer je manje osjetljiv i lakše ga je nositi. Na cittern su muzicirali svi staleži i bio je omiljen za izvođenje kao što je to i gitara.

 

 

pantagruel1   pantagruel3 pantagruel2