Nedjelja, 24. rujna
Velika koncertna dvorana HNK-a u Varaždinu, 20.00 sati

 

Varaždinski komorni orkestar
Bojan Čičić, violina solo i umjetničko vodstvo

   

Program:

    Pyrotechnia – Vatra i bijes u Italiji 18. stoljeća

Antonio Vivaldi
Sinfonia à 4 u C Duru, RV 192a
Allegro
Grave
Allegro

Koncert za violinu u gudače u D-duru, RV 213a, “per Signora Anna Maria”
Allegro
Largo
Allegro-Capriccio

Giuseppe Tartini
Koncert za violinu i gudače u E-Duru, D.48,  “Rondinella vaga e bella”
Allegro
Largo
Allegro-Capriccio

Pietro Antonio Locatelli
Concerto grosso op.1 no.11 u c-molu
Largo
Allemanda. Allegro
Sarabanda.Largo
Giga. Allegro

Koncert za violinu i gudače op.3 br.2 u c-molu
Andante-Capriccio
Largo
Andante-Capriccio

 

 


Bojan Čičić
(Zagreb, 1979.) započeo je studij violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a nastavio ga i zaključio na Konzervatoriju u Parizu i na Guildhall School of Music and Drama u Londonu te je u klasi Rachel Podger stekao magisterij iz barokne violine. Nakon studija vrlo se brzo etablirao kao član, solist ili koncertni majstor u ansamblima specijaliziranim za glazbu 17. i 18. stoljeća nastupajući s Les Talens Liriques, Academy of Ancient Music, Orchestra of the Age of Enlightenment, Florilegium, Arcangelo Consort, Barokni orkestar EU itd. Danas se smatra jednim od najuglednijih predstavnika povijesno informiranog izvodilaštva glazbe od kasnog 16. do ranog 19. stoljeća. Pritom se s ansamblom Illyria Consort,  čiji je utemeljitelj, posebno posvetio manje poznatoj glazbi Habsburške Monarhije i Mletačke Republike u baroknom razdoblju te je, u nakladi Delphian Records, i snimio niz hvaljenih te nagrađivanih albuma, kao što su Šest sonata da camera Giovannija Stefana Carbonellija (2017.), Londonski violinski koncerti Ivana Jarnovića (2019.), Adriatic Voyage s hrvatskom glazbenom baštinom 17. Stoljeća u suradnji s Marian Consortom (2019.), Pyrotechnia s Vivaldijevim, Tartinijevim i Locatellijevim violinskim  koncertima (2021.), Scherzi da Violino Johanna Jakoba Walthera i La Notte s božićnim koncertima i pastoralama (2022.).

Od 2019. godine koncertni je majstor ansambla Academy of Ancient Music, a uz to vodi i ansamble kao što su De Nederlandse Bachvereniging, Dunedin Consort, Slovenski filharmonijski orkestar i Phion Orkest van Gelderland & Overijssel. Od 2016. godine profesor je barokne violine na Royal College of Music u Londonu

 


Varaždinski komorni orkestar
nastavlja višegodišnju tradiciju komornog i orkestralnog muziciranja u Varaždinu osobito jaku pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Osnovna djelatnost orkestra je ciklus od pet koncerata u sezoni u koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu. Uz to Orkestar redovito sudjeluje na Varaždinskim baroknim večerima i nastupa diljem Hrvatske: u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Opatiji, Osijeku, Karlovcu, Čakovcu, a gostovao je i u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji te Bosni i Hercegovini. Iako vrlo često nastupa bez dirigenta, VKO povremeno surađuje s dirigentima, kao što su  Pavle Dešpalj, Milan Horvat, Kazushi Ono, Marko Letonja, Vjekoslav Šutej, Uroš Lajovic, Vladimir Kranjčević, Mladen Tarbuk, Ivo Lipanović, Zoran Juranić, Ivan Repušić i drugi. A uz orkestar su kao solisti nastupali i eminentni instrumentalisti i pjevači: Ruža Pospiš-Baldani, Dubravka Tomšič-Srebotnjak, Dunja Vejzović, Višnja Mažuran, Monika Leskovar, Karmen Pečar, Renata Pokupić, Radovan Vlatković, David Geringas, Valter Dešpalj, Dora Schwarzberg, Branimir Slokar, Peter Soave, Stanko Arnold, Ištvan Römer, Lovro Pogorelić, Božo Paradžik, Inva Mula itd Uz dvije stalne koncertne majstorice (Dunja Bontek i Ivana Penić Defar) orkestar često angažira i goste – koncertmajstore: Leon Spierer, Catherine Mackintosh, Taras Pečeny, Tamara Smirnova, Aleksandar Ivić, Boro Martinić, Mario Korunić, Latica Honda-Rosenberg, Stefan Milenkovich.

Orkestar je dobitnik niza nagrada, kao što su Nagrada „Ivan Lukačić“ za najbolju izvedbu i Nagrada „Jurica Murai“ za najbolju interpretaciju što ih dodjeljuju Varaždinske barokne večeri, zatim Nagrada „Milka Trnina“ HDGU-a  te Plaketa Grada Varaždina. Za nastup na Splitskom ljetu 2008. godine Orkestar je dobio Nagradu „Judita“, a za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama 2007. godine  Nagradu „Orlando“.

 

 

 

 


24.09. VKO