Subota, 24. rujna
Sv. Juraj na Bregu, Crkva sv. Jurja na Bregu, 18 sati

Gabriela Hrženjak, sopran
Krešimir Lazar, violončelo
Krešimir Has, čembalo

Program:

Antonio Vivaldi: Sonata za violončelo i basso continuo br. 1 u B-duru, RV 47
Largo-Allegro-Largo-Allegro

Benedetto Marcello: Sonata za violončelo i basso continuo br. 1 u F-duru
Largo-Allegro-Largo-Allegro

Michael Correte: Sonata za violončelo i basso continuo br. 1 u F-duru
Fuga. Allegro-Aria. Affettuoso-Allegro

Francesco Saverio Geminiani: Sonata za violončelo i basso continuo br. 1 u A-duru
Andante-Allegro non troppo-Andante-Allegro non troppo

Antonio Vivaldi: „Usignoletto bello“, kantata za sopran i b.c. RV796
Aria: Usignoletto bello
Recitativ: Ma` tu` rapido fuggi
Aria: Come te cantando

 

O izvođačima:


Sopranistica Gabriela Hrženjak (23) iz Vinice studentica je 5. godine solopjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Glazbom se počela baviti sa svega 5 godina kada upisuje glazbenu radionicu pjevanja „Mali slavuji“ u Varaždinu pod vodstvom Zdenke Knapić. Školovanje nastavlja u Srednjoj glazbenoj školi Varaždin u klasi mr. prof. Valentine Geci Koren, dok 2016. godine upisuje studij solopjevanja na Visokoj školi za glasbo u Ljubljani, gdje joj mentorica postaje doc. mag. art. prof. Barbara Jernejčič Fürst. Te iste godine prima Godišnju nagradu za izvrsnost Rotary Cluba Varaždin. Nakon završene tri godine studija u Ljubljani, 2019. godine prelazi na Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu gdje nastavlja svoje školovanje u klasi mr. art. Lidije Horvat Dunjko, red. prof. art. U svibnju prošle godine ostvaruje svoj premijerni operni nastup, debitiravši u poznatoj Massenettovoj operi „Pepeljuga“ i to u ulozi Vile, dok je krajem studenog 2021. godine debitirala i kao Mollie u „Životinjskoj farmi“ Igora Kuljerića.
2021. godine nastupila je na Gala koncertu VIII. Međunarodnog natjecanja „Vera Kovač Vitkai“ u Novom Sadu, gdje je u IV. kategoriji osvojila 1. prvu nagradu s osvojenih 98,6 bodova, čime je ujedno postala i laureat natjecanja. Na 13. natjecanju „Concorso internazionale lirico Citta’ di Brescia omaggio a Maria Callas“, osvojila je 3.nagradu te posebnu nagradu za izvedbu Puccinijevog djela. U veljači 2022. godine na poznatom 10. hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika „Papandopulo“, gdje osvojila je 2. nagradu. U ožujku 2022. godine natjecala se na prestižnom 7. međunarodnom pjevačkom natjecanju Otto Edelmann gdje je osvojila 3. nagradu.


Violončelist Krešimir Lazar rođen je u Varaždinu. U rodnom je gradu završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. V. Dešpalja kod kojega je ujedno i magistrirao. Osvojio je nagrade u zemlji i inozemstvu, među kojima I. nagradu na međunarodnom natjecanju Alfredo Marcosig u Goriziji (Italija) zatim nagradu Hrvatske radiotelevizije Amando Ivančić, Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Dekanovu nagradu Muzičke akademije u Zagrebu, nagradu Hrvatskog glazbenog zavoda i nagradu Društva sveučilišnih nastavnika i ostalih znanstvenih djelatnika u Zagrebu. Koncertirao je u više europskih te latinoameričkih zemalja. Kao solist nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski barokni ansambl, Hrvatski komorni orkestar i HGM Jazz orkestar. Uz koncertnu djelatnost sudjelovao je kao predavač na medjunarodnom festivalu gudača Strings Only u Zadru i kao član međunarodnih žirija na istoimenom natjecanju, kao i na međunarodnom natjecanju Alfredo i Vanda Marcosig u Goriziji (Italija) i na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe u Ljubljani. Šef i solist je Varaždinskog komornog orkestra, te je solist i suosnivač ansambla Camerata Garestin I klavirskog trija Amadeus trio Zagreb. Stalni je suradnik Simfonijskog orkestra HRT. U suradnji sa čembalistom i orguljašem Krešimirom Hasom, dobitnik je nagrade Jurica Murai za koncert u sklopu 41. Festivala Varaždinske barokne večeri 2011., a koju dodjeljuje festivalski žiri. Zaposlen je kao redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.


Orguljaš i čembalist Krešimir Has svoju je umjetničku djelatnost usmjerio ka glazbi visoke renesanse i baroka, redovito nastupajući na svim relevantnim glazbenim, a posebice specijaliziranim pozornicama Republike Hrvatske, a ostvario je i znatan broj inozemnih nastupa. Nakon završenih studija orgulja i čembala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te usavršavanja na Musikhochschule Lübeck, dugi niz godina djelovao je kao jedan od najistaknutijih članova Hrvatskog baroknog ansambla, redoviti je suradnik i Varaždinskog komornog orkestra. Suosnivač je Malog festivala čembala i ansambla Camerata Garestin. Umjetnički je surađivao sa svjetski priznatim umjetnicima iz područja interpretacije glazbe visoke renesanse i baroka (R. Eggar, L. Cummings, C. Mackintosh, M. Mitchell, A. Marcon, M. Haselböck, E. Onofri, L. H. Rosenberg, A. Helm i mnogi drugi). Dobitnik je i više nagrada te priznanja za svoje umjetničko glazbeno djelovanje, među kojima je i treća nagrada međunarodnog orguljaškog natjecanja Andrea Antico da Montona, a čijim je prosudbenim povjerenstvom predsjedao najveći svjetski uzor u interpretaciji orguljske i čembalističke rane glazbe – Gustav Leonhardt. 2007. godine priznat mu je status samostalnog umjetnika, te je do danas redoviti član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. 2010. godine izabran je u naslovno umjetničko sveučilišno zvanje docenta iz sviranja orgulja, a od strane Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu 41. festivala Varaždinske barokne večeri 2011. godine stručni žiri Varaždinskih baroknih večeri nagradio je koncertni nastup Krešimira Lazara i Krešimira Hasa nagradom Jurica Murai. Bio je redoviti suradnik svjetski uglednog violončelista Luke Šulića te slovenskog All Star String orchestra u izvedbi projekta 4 godišnja doba, Antonia Vivaldia. Muziciranje Krešimira Hasa pohranjeno je na više tonskih zapisa poznatih hrvatskih nakladnika.


24.09. Sv. Juraj na Bregu - Dnevni program 2022