24.09.2010. Svečano otvorenje

slika-Hofkapelle


Katedrala, 20 sati

Hofkapelle München

Stefan Temmingh, blokflauta
Rüdiger Lotter
, barokna violina i umjetničko vodstvo
Ivana Lazar
, sopran
Ana Lice, sopran
Sofija Cingula, mezzosopran
Ladislav Vrgoč, tenor
Armando Puklavec, bariton

Zbor varaždinske katedrale Chorus Angelicus
Anđelko Igrec
, dirigent

dravski_motiv

Program:

Barockkonzert – C. P. E. Bach, Vivaldi und Händel
Barokni koncert – C. P. E. Bach, Vivaldi i Händel

Carl Philipp Emanuel Bach    (1714. – 1788.)

Treća Hamburška simfonija u C-duru za gudače i basso continuo, Wq. 182
Allegro assai
Adagio
Allegretto

Antonio Vivaldi      (1678. – 1741.)

Koncert za flautino u C-duru, RV 443
Allegro
Largo
Allegro molto

Georg Friedrich Händel    (1685. – 1759.)

Dixit Dominus, HWV 232
Dixit Dominus
Virgam virtutis
Tecum principium
Juravit Dominus
Tu es sacerdos
Judicabit
Conquassabit
De torrente in via
Gloria Patri

O izvođaču:

Od osnutka 1992. godine zauzeo je ansambl Hofkapelle München pod vodstvom Christopha Hammera vrlo brzo mjesto među najtraženijim baroknim orkestrima na području Bavarske. Od 2003. do 2008. godine bio je, kao festivalski orkestar, godišnje uključen u Rezidencijalni tjedan München (Residenzwoche), a kontinuirano sudjeluje na Međunarodnim baroknim danima u Austriji (Stift Melk) i na Brixenškoj inicijativi glazba i crkva (Italija). Visoko ocijenjen bio je i nastup 2008. godine na Danima glazbe u Lisabonu (Portugal). Osim toga, orkestar od 1998. godine uspješno sudjeluje u opernim izvedbama. Stručno temeljeni prinos dao je ansambl prigodom 350 godina opere s prvom münchenskom operom L’arpa festante. 250 godina stara opera Catone in Utica Giovannija Ferrandinija imala je veliki uspjeh na originalnom mjestu izvedbe u Cuvilliés-kazalištu u Münchenu. Orkestar prati produkcije Operne škole Bavarske kazališne akademije August Everding u suradnji s Bavarskom kazališnom akademijom, pa su bile izvedene opere Fredegunda Reinharda Kaisera i Cosí fan tutte W. A. Mozarta 2007. godine, a 2009. godine The Fairy Queen Henryja Purcella pod ravnanjem Christopha Hammera kao i Orlando furioso Antonija Vivaldija pod ravnanjem Michaela Hofstettera.

Umjetnički voditelj Rüdiger Lotter, barokna violina, jedan je od vodećih i mnogostranih predstavnika struke kojega hvali kritika (Herald Tribune), a njegova četiri CD-a (OehmsClassics) međunarodna je stručna javnost primila s oduševljenjem. Suradnja s umjetnicima kao što su to Ronald Brautigam, Hille Perl i Irvine Arditti potvrđuje mnogostranost, kao i otvorenost za suvremenu glazbu. Nastupio je kao solist na važnim festivalima (Edinburgh Festival, Mozartfest Würzburg, Ludwigsburger Schlossfestspiele, Folles Journées u Nantesu i dr.). Debitirao je kao solist 2006. godine s Musica Antiqua Köln (Concertgebouw Amsterdam), nakon što je osvojio nagrade u Roveretu (Italija) i Melku (Austrija). Kao stručnjak za povijesnu izvođačku praksu nastupa s orkestrima u Njemačkoj i Španjolskoj, a 2007. godine je bio gost-profesor na državnoj Visokoj školi za glazbu u Trossingenu. Rüdiger Lotter svira na violini Jacobusa Stainera, koja je prije bila u posjedu Reinharda Goebela.

Zbor varaždinske katedrale Chorus angelicus djeluje od 1999. godine isprva kao Zbor mladih varaždinske katedrale. S vremenom prerasta u izvođački korpus, koji vezano uz svoju osnovnu zadaću, predvođenje liturgijskog pjevanja,  poseban naglasak stavlja na izvedbu skladbi crkvene glazbe. U svom djelovanju uživa podršku varaždinskih solo pjevača, te instrumentalista, članova Varaždinskog komornog orkestra. Na repertoaru zbora su koncertantne i liturgijske skladbe hrvatskih i svjetskih skladatelja (među ostalim i Faureov i Durufléov Requiem, Vivaldijeva Gloria, mise iz razdoblja renesanse, bečke klasike i rane romantike, skladbe Charpentiera, Dupréa, Bernsteina, prve izvedbe hrvatskih prepjeva Muke po Mateju H. Schütza, Mendelssohnovih moteta, i dr.  Među posebno vrijedne nastupe ubraja se otvaranje Varaždinskih baroknih večeri 2008. godine uz Le Parlement de Musique iz Strasbourga, te izvedba Mozartovog Requiema s Varaždinskim komornim orkestrom. Zbor je 2009. godine gostovao u Izraelu. Iste godine je objavljen CD “Božić u varaždinskoj katedrali”, a treba zabilježiti i sudjelovanje u realizaciji nekoliko nosača zvuka, kao i najnoviji dvostruki CD sa snimljenim liturgijskim psalmima. Osnivač i voditelj zbora je skladatelj Anđelko Igrec, orguljaš varaždinske katedrale.

Stefan_Temmingh_Floete_am_Gesicht      slika-Ruediger_Lotter