Četvrtak, 23. rujna 2021.
 

Ingenium Ensemble

 
Blanka Čakš, cantus
Petra Frece, cantus
Blaž Strmole, tenor, altus
Domen Anžlovar, tenor, altus
Matjaž Strmole, bassus, tenor
Ambrož Rener, bassus
Domen Marinčič, viola da gamba, čembalo
Tomaž Sevšek, pozitiv
 
Program
Ave mundi spes
Moteti Gabriela Plavca, Isaaca Poscha i Vinka Jelića
Gabriel Plavec
Gaudeamus omnes in Domino à 8
Isaac Posch
Ego dormio (TT, violon, continuo)
Cantate Domino (CC, continuo)
Isaac Posch
Vulnerasti cor meum (AAB, continuo)
Exsultate Deo (CCBB, continuo)
Georg Prenner
Ave verum corpus (intabulacija)
Isaac Posch
Quemadmodum desiderat (BB, continuo)
Julije Skjavetić
Era il bel viso (diminucije D. Marinčič)
Vinko Jelić
Benedicam Dominum (CCB, continuo)
Dominus Deus meus (TTB, continuo)
Audivi vocem (CATB, continuo)
Georg Prenner
Conceptio est hodie (intabulacija)
Gabriel Plavec
Dic Maria quid vidisti à 4
Gabriel Plavec
Ave mundi spes Maria à 4
Salve Regina super Qual vive à 6
Jacobus Handl-Gallus
O beata Trinitas coaequalis una Deitas (intabulacija)
Gabriel Plavec
Magnificat super Aspice Domine à 8
 

Ingenium Ensemble vokalni je ansambl koji se sastoji od šest pjevača iz Ljubljane. Grupa je osnovana 2009. U svibnju 2014. primili su najviše posebnih nagrada na Međunarodnom a cappella natjecanju u Leipzigu - nagradu publike i posebnu nagradu za najbolju neozvučenu grupu i najbolju izvedbu bez dodatnog ozvučenja (koju je dodijelila grupa domaćin Amarcord). U kolovozu 2014. su na Međunarodnom natjecanju Polifonico u Arezzu osvojili dvije prve nagrade – u kategoriji vokalnih grupa i u kategoriji glazbe renesanse. Tu su također ostvarili i najveći broj bodova na cijelom natjecanju. U studenom 2014. su na prestižnom međunarodnom natjecanju zborova u Tolosi pobijedili u obje kategorije – svjetovnoj i sakralnoj - te osvojili nagradu publike. Iste su godine objavili i svoj prvi glazbeni album Ingenium. U siječnju 2015. ansambl je dobio Zlatni grb za iznimna postignuća u vokalnoj glazbi JSKD-a (Javni fond Slovenije za kulturne djelatnosti). Ansambl pretežno izvodi renesansne madrigale i motete iz renesansnog doba, obrade slovenskih narodnih pjesama te suvremena djela slovenskih autora. Glavna svrha ansambla je predstavljanje rijetko izvođenih ili nepoznatih djela, promicanje stvaralaštva mladih skladatelja te povećanje kvalitete zvuka i same izvedbe.
 

Domen Marinčič učio je violu da gambu kod Hartwiga Grotha u Nürnbergu i Philippea Pierlota na Visokoj školi za glazbu u Trossingenu. Diplomirao je i čembalo kod Carstena Lohffa te završio poslijediplomski studij bassa contunua/general basa kod Alberta Rinaldija. Godine 1997. i 2000. osvojio je nagrade na Međunarodnom natjecanju Bach-Abel u Cöthenu. Nastupao je diljem Europe, u SAD-u, Kanadi, Kini i Vijetnamu, posebice s ansamblom Phoenix iz Münchena i blokflautistom Stefanom Temminghom. Radio je i s glazbenicima kao što su Emma Kirkby, Pino De Vittorio, Dan Laurin i Edoardo Torbianelli. Sudjelovao je na snimanju oko 35 nosača zvuka za Accent, Aeolus, Arcana, BIS, Brilliant Classics, Harmonia Mundi France, Oehms Classics, Ricercar i Sony/DHM. Za izvedbe i izdanja mnogih djela 17. i 18. stoljeća rekonstruirao je dijelove koji nedostaju. Držao je predavanja na mnogim međunarodnim simpozijima i muzičkim akademijama u Veneciji, Münchenu, Bremenu, Detmoldu i Beču.
 

Tomaž Sevšek studirao je na Visokoj školi za glazbu u Freiburgu – orgulje kod Zsigmonda Szathmáryja i čembalo kod Roberta Hilla. U okviru studijske razmjene jednu je godinu proveo u SAD-u, u Rochesteru na Eastman School of Music, u klasama Davida Higgsa i Arthura Haasa. Koncertira u domovini i inozemstvu te surađuje s raznim slovenskim orkestrima. Drži i solističke recitale na poznatim povijesnim orguljama u Evropi.