Ponedjeljak, 23. rujna, 19.00 sati
Velika dvorana Županijske palače

Camerata Garestin

Ivana Lazar, sopran
Berislav Puškarić, bas
Krešimir Lazar, violončelo
Krešimir Has, čembalo

 

Program:

Ivan Lukačić
Coeli enarrant, arija, bas
Sicut cedrus, arija, sopran
In lectulo meo, duet, sopran i bas 

Antonio Vivaldi
Sonata za violončelo u B-duru, RV 47
Largo
Allegro
Largo
Allegro 

Johann Sebastian Bach
Quia respexit, arija, sopran (iz Magnificat)
Quia fecit mihi magna, arija, bas (iz Magnificat) 

Georg Friedrich Händel
Giu nei Tartarei regni, duet, sopran i bas
Che vai pensando folle pensier, duet, sopran i bas

 

O izvođaču:

Ansambl Camerata Garestin okuplja vodeće hrvatske vokalne i instrumentalne interprete glazbe 17. i 18. stoljeća. Osnovan je 2008. godine na poticaj varaždinskog violončelista Krešimira Lazara, uz suosnivače sopranisticu Ivanu Lazar, flautista Danija Bošnjaka te čembalista i orguljaša Krešimira Hasa. Sastavljen je od glazbenika čija bogata iskustva već dulje vrijeme doprinose kulturnom i umjetničkom životu Republike Hrvatske. Taj je doprinos ansambla u više navrata prepoznalo Ministarstv kulture Republike Hrvatske, dodjeljujući mu potporu za djelovanje. Camerata Garestin popraćena je pohvalnim recenzijama, primjerice na Varaždinskim baroknim večerima, središnjem hrvatskom festivalu barokne glazbe. Ansambl je gostovao i na prestižnom međunarodnom festivalu SEVIQC Brežice, te na Festivalu hrvatske glazbe u Beču, nastupivši tom prigodom u glasovitoj Hofburgkapelle. Camerata Garestin je vjerojatno i prvi hrvatski ansambl za staru glazbu profesionalno angažiran u Kraljevini Nizozemskoj (Voorshoten, den Haag, 2014.), a gostovao je i u Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Njemačkoj te Austriji.  Članovi ansambla muziciraju na replikama baroknih instrumenata. Programska smjernica ansambla teži prikazu tematskih koncertnih projekata, prikazujući tako vrhunska djela europskih i hrvatskih majstora od visoke renesanse do ranog klasičnog stila. Uz osobitu pažnju ansambl njeguje upravo hrvatsku glazbenu baštinu s naglaskom na djelima Ivana Marka Lukačića, Vinka Jelića, Gabriela Pulitija, Tomasa Cecchinija te Ivana Šibenčanina. Ansambl je u sklopu 47. Varaždinskih baroknih nagrađen nagradom Jurica Murai.

 

Ivana Lazar je diplomirala pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Mire Zidarić-Orešković i magistrirala na postdiplomskom studiju kod Lidije Horvat-Dunjko. Na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu usavršavala je Lied i oratorij kod profesora Donnauera. Od 2004. do 2006. godine bila je stipendistica CEE Musiktheater / Deutsche Bank iz Beča. Od 2010. godine je članica Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu gdje je odigrala niz velikih uloga. Kao vrsna interpretatorica barokne glazbe stalno je prisutna na koncertnim podijima zagrebačke glazbene scene. Više sezona djelovala je kao solistica Hrvatskog baroknog ansambla te je suosnivačica baroknog ansambla Camerata Garestin. Nastupala je s orkestrom Zagrebačke filharmonije, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zborom HRT-a, Sarajevskom filharmonijom i Varaždinskim komornim orkestrom.  Od 2006. godine je stalna gošća-solistica ansambla Le Parlement de Musique iz Strasbourga pod vodstvom maestra Martina Gestera s kojim je ostvarila veliku turneju po Francuskoj. Gostovala je i u Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, Finskoj, Švedskoj, Litvi, Luxemburgu, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Irskoj, Egiptu, Argentini i Boliviji.

Dobitnica je niza uglednih nagrada kao što su: Nagrada Marija Borčić za najbolji diplomski koncert studenta Muzičke akademije u akademskoj godini 2000./2001;  Diplome Darko Lukić u ciklusu Mladi u Lisinskom, 2006; Nagrada Milka Trnina Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika za ulogu Ofelije u operi Hamlet Ambroisea Thomasa u izvedbi Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, 2012; Nagrada Jurica Murai za najbolju interpretaciju na 42. Varaždinskim baroknim večerima, 2012; Nagrada Jurica Murai za najbolju interpretaciju na 47. Varaždinskim baroknim večerima, 2017.

 

Berislav Puškarić je diplomirao solo pjevanje 1999. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao najbolji diplomant pjevačkog odjela te godine. Na opernoj pozornici je uspješno debitirao već za vrijeme studija, 1998. godine u HNK u Zagrebu kao Kralj Egipta u Verdijevoj Aidi, a zatim i kao Veliki Baalov svećenik u Verdijevom Nabuccu.

Studirao je u klasi prof. Žabčić Hesky i Bujanović-Stanislav, a diplomski pjevački ispit pripremio uz mentorsku pomoć Dunje Vejzović. Pohađao je brojne majstorske radionice te se usavršavao s Dunjom Vejzović, Biserkom Cvejić, Axelle Gall i basom Walter Berryjem u Beču, Vlatkom Oršanić, Stojanom Stojanovim i na drugim brojnim majstorskim radionicama i seminarima.

S podjednakim umijećem tumači glazbu različitih stilskih razdoblja, ipak najčešće baroka i djela suvremenih skladatelja te prvenstveno opere.

Prvak je Opere HNK u Osijeku, a uz angažman u svojoj nacionalnoj kući, surađuje kao solist i s mnogim uglednim orkestrima i dirigentima, domaćim i inozemnim: HNK Zagreb, HNK Split, HNK Rijeka, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Narodno pozorište Sarajevo, Orchestra Sinfonica del Friuli Venezia Giulia iz Udina (Italija), orkestar Slovenskog Narodnog Gledališča Maribor (Slovenija), Panonska filharmonija (Pecs, Mađarska ), Sarajevska filharmonija, Varaždinski komorni orkestar, samo su neki od brojnih. Nastupa u operama i na koncertima u zemlji i inozemstvu (Austrija, Italija, Engleska, Francuska, Mađarska, Slovenija …), redovito praćen nepodijeljene odobravanjem stručne kritike i šire glazbene javnosti. Sa zapaženim uspjehom sudjelovao je i u izvedbi Mozartovog Requiema s Luksemburškim komornim orkestrom u crkvi La Madeleine na Place de la Concorde u Parizu pod ravnanjem Mo. Fernanda Junga. Laureat je brojnih nagrada.

 

Violončelist Krešimir Lazar rođen je u Varaždinu. U rodnom je gradu završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Valtera  Dešpalja kod kojega je ujedno i magistrirao. Osvojio je nagrade u zemlji i inozemstvu, među kojima I. nagradu na međunarodnom natjecanju Alfredo Marcosig u Goriziji (Italija) zatim nagradu Hrvatske radiotelevizije Amando Ivančić, Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Dekanovu nagradu Muzičke akademije u Zagrebu, nagradu Hrvatskog glazbenog zavoda i nagradu Društva sveučilišnih nastavnika i ostalih znanstvenih djelatnika u Zagrebu. Koncertirao je u više europskih i latinoameričkih zemalja. Kao solist nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski barokni ansambl, Hrvatski komorni orkestar i HGM Jazz orkestar. Uz koncertnu djelatnost sudjelovao je kao predavač na međunarodnom festivalu gudača Strings Only u Zadru i kao član međunarodnih žirija na istoimenom natjecanju, kao i na međunarodnom natjecanju Alfredo i Vanda Marcosig u Goriziji (Italija) i na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe u Ljubljani. Šef i solist je Varaždinskog komornog orkestra, te je solist i suosnivač ansambla Camerata Garestin te klavirskog trija Amadeus trio Zagreb. Stalni je suradnik Simfonijskog orkestra HRT. U suradnji sa čembalistom i orguljašem Krešimirom Hasom, dobitnik je nagrade Jurica Murai za koncert u sklopu 41. Festivala Varaždinske barokne večeri 2011., a koju dodjeljuje festivalski žiri. Zaposlen je kao redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

 

Orguljaš i čembalist Krešimir Has svoju je umjetničku djelatnost usmjerio ka glazbi visoke renesanse i baroka, redovito nastupajući na svim relevantnim glazbenim, a posebice specijaliziranim pozornicama Republike Hrvatske, a nastupa i u inozemstvu. Nakon završenih studija orgulja i čembala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te usavršavanja na Musikhochschule Lübeck, član je Hrvatskog baroknog ansambla, te ansambala Musica da camera i Erato, a redoviti je i suradnik Varaždinskog komornog orkestra. Suosnivač je Malog festivala čembala i ansambla Camerata Garestin. Umjetnički je surađivao te surađuje sa svjetski priznatim umjetnicima iz područja interpretacije glazbe visoke renesanse i baroka (Eggar, Cummings, Mackintosh, Niquet, Mitchell, Marcon, Haselböck, Onofri i drugi).

Dobitnik je i više nagrada te priznanja za svoje umjetničko glazbeno djelovanje, među kojima je i treća nagrada međunarodnog orguljaškog natjecanja Andrea Antico da Montona, održanog u Umagu 2004., a čijim je prosudbenim povjerenstvom predsjedao najveći svjetski uzor u interpretaciji orguljske i čembalističke stare glazbe Gustav Leonhardt. 2007. godine priznat mu je status samostalnog umjetnika, a kao rezultat višegodišnje intenzivne umjetničke aktivnosti. 2010. godine zadovoljio je uvjete za izbor u naslovno umjetničko sveučilišno zvanje docenta iz sviranja orgulja. U sklopu 41. festivala Varaždinske barokne večeri 2011. godine stručni žiri Varaždinskih baroknih večeri nagradio je koncertni nastup Krešimira Lazara i Krešimira Hasa nagradom Jurica Murai. Muziciranje Krešimira Hasa pohranjeno je na više tonskih zapisa.


Camerata Garestin