Petak, 22. rujna
Katedrala, 20.00 sati

Svečano otvorenje

La Cetra Barockorchester
Zbor Hrvatske radio televizije
Carlos Mena, kontratenor
Jone Martinez, sopran
Andrea Marcon, dirigent i umjetničko vodstvo

 

Program:

Amando Ivančić

Simfonija za gudački orkestar u G-duru br.9

Allegro

Andante

Allegro

 

Antonio Vivaldi

Nisi Dominus, RV 608

Nisi Dominus

Vanum est vobis ante lucem surgere

Surgitis sederitis postquam

Cum dederit dilectis suis somnum

Sicut sagittae in manu potentis

Beatus vir qui implevit

Gloria Patri und Filio

Sicut erat in principio

Amen

 

Antonio Vivaldi

Gloria RV 589

Gloria in excelsis Deo

Et in terra pax

Laudamus te (soprani)

Gratias agimus tibi (zbor)

Propter magnam gloria (zbor)

Domine Deus (sopran)

Domine, Fili unigenite (zbor)

Domine Deus, Agnus Dei (alt, zbor)

Qui tollis peccata mundi (zbor)

Qui sedes ad dexteram Patris (mezzosopran)

Quoniam tu solus sanctus (zbor)

Cum Sancto Spiritu (zbor)

 


Kontratenor Carlos Mena (Vitoria-Gasteiz, 1971.)  je nakon školovanja na Conservatorio Superior de Música Jesús Guridi u Vitoria-Gasteizu nastavio studij na Schola Cantorum u Baselu pod vodstvom Richarda Levitta i Renéa Jacobsa, posebno se posvećujući srednjovjekovnom repertoaru kod Dominiquea Vellarda i operi kod Nicolaua de Figueiredoa. Njegov je repertoar širok – od glazbe srednjega vijeka, preko baroka do ranog 19. stoljeća i suvremene glazbe – s težištem na operi. Kao solist intenzivno koncertira u najznačajnijim dvoranama i na festivalima od Beča, Amsterdama i Londona do New Yorka, Buenos Airesa, Tokija i Sydneya pod ravnanjem najuglednijih dirigenata, kao što su  Michel Corboz, Paul Goodwin, Mark Minkowsky, Rafael Frühbeck de Burgos, Ottavio Dantone, Juanjo Mena, Gustav Leonhardt, Christoph Coin i Andrea Marcon. Njegovo je umjetničko djelovanje dokumentirano na više od 50 nosača zvuka, od kojih su mnogi nagrađivani. Također intenzivno djeluje kao pedagog na brojnim sveučilištima: Academia de Música Antigua na Sveučilištu Salamanca od 1998., na Visokoj školi za glazbu Estremandure (Cáceres) od 2018., na Schola Cantorum u Baselu te kao gostujući profesor u Teatro Real de Madrid, na Sveučilištu Alfonso X u Madridu, Sveučilištu Alcalá de Henares, akademijama Cursos Manuel de Falla, Gran Canaria, Copenhagen i drugdje.

Djeluje i kao dirigent. Ravnao je orkestrima, kao što su Portugalski simfonijski orkestar, Galicijski simfonijski orkestar, Navarski simfonijski orkestar, Gradski orkestar Granade i drugi.

 


Jone Martínez
(Sopela, 1990.) studij pjevanja započela je kod Olatza Saitue na Konzervatoriju Juan Crisóstomo de Arriaga u Bilbau, nastavila i završila na Musikene – Conservatorio Superior de Música  u San Sebastiánu u klasi Maite Arruabarrene (voklana tehnika)  i Macieja Pikulskog (interpretacija i repertoar), a usavršavala se, posebice u ranoj glazbi,  kod Carlosa Mene. Na Konzervatoriju u San Sebastiánu završila je i studij glazbene pedagogije. Težište je njenog repertoara na glazbi baroka i klasicizma. Kao solistica nastupa  na mnogim festivalima i u prestižnim dvoranama u Španjolskoj i Europi te surađuje s uglednim orkestrima, kao što su La Cetra Barockorchester, Orquesta de Córdoba, Orquesta Barroca de Sevilla pod ravnanjem cijenjenih dirigenata (Andrea Marcon, Carlos Mena, Enrico Onofri, Pablo González, Guillermo García Calvo, Alfredo Bernardini i drugi).

 

Dirigent, orguljaš i čembalist Andrea Marcon (Treviso, 1963.) jedan je od najcjenjenijih glazbenika i specijalista za ranu glazbu. Na Schola Cantorum Basiliensis studirao je orgulje i čembalo kod Jean-Claudea Zehndera i dirigiranje kod Hansa Martina Lindea. Godine 1997. utemeljio je Venecijanski barokni orkestar, danas jedan od vodećih baroknih ansambala u svijetu. Od 2009. godine umjetnički je ravnatelj Baroknog orkestra La Cetra & Vokalnog ansambla Basel. Njegova posvećenost ponovnom otkrivanju barokne opere dovela je do suvremenih izvedbi opera L’Orione Francesca Cavallija (1998.), Siroe, re di Persia G. F. Händela (2000.), L’Olimpiade D. Cimarose (2001.) i L’Olimpiade B. Galuppija (2006.). Međunarodno cijenjen interpret glazbe baroka, klasicizma i ranog romantizma Andrea Marcon ravna brojnim uglednim ansamblima, među kojima su Berlinska filharmonija, radijski orkestri BR, WDR, HR, NDR i RSB, Filharmonijski orkestar Monte Carla, Danski nacionalni orkestar, Orkestar Mozarteum u Salzburgu, Simfonijski orkestar u Luzernu, Bamberški simfoničari, Camerata Salzburg i Mahler Chamber Orchestra. Također je i redoviti gost dirigent Frankfurtske opere i Festivala d’Aix-en-Provence. Nastupa u brojnim   koncertnim dvoranama širom svijeta. Kao orguljaš, čembalist i dirigent snimio je više od 70 nosača zvuka. Za njegove mu je čembalističke i orguljske snimke četiri puta dodijeljena nagrada Deutsche Schallplatten Kritik. Nosači zvuka, koje je snimio kao dirigent, također su nagrađeni brojnim priznanjima, uključujući Diapason D’Or, Choc du Monde de la Musique, Nagradu Vivaldi Zaklade Cini, njemačku nagradu ECHO Klassik, Nagradu Edison, Međunarodnu nagradu za klasičnu glazbu i dvije nominacije za nagradu Grammy. Profesor je čembala, orgulja i interpretacije na Schola Cantorum Basiliensis.

 


La Cetra Barockorchester Basel
osnovan je 1999. godine na inicijativu nekadašnjeg ravnatelja Schola Cantorum Basiliensis dr. Petera Reidemeistera. Naziv La Cetra (citra) posuđen je naslov Vivaldijevih Koncerata za violinu op. 9, a odnosi se na temeljni repertoar orkestra – talijansku instrumentalnu glazbu 18. stoljeća. Godine 2009., kada je Andrea Marcon, kojem ansambl duguje svoj dinamički razvoj, imenovan dirigentom La Cetre, njezin se repertoar počeo širiti od ranog baroka do 19. stoljeća  Uz koncertne opere, djela talijanske renesanse i baroka te otkrivanja nepoznatih remek-djela, orkestar La Cetra, s pridruženim vokalnim ansamblom, izvodi najznačajnija djela za zbor i orkestar  od renesanse do klasicizma. La Cetra je jedan od vodećih orkestara u svijetu. Međunarodno je prisutan nastupima u najznačajnijim koncertnim dvoranama, kao što su Concertgebouw Amsterdam, Philharmonie de Paris, Festspielhaus Baden-Baden, Konzerthaus Beč, Elbphilharmonie Hamburg, Theater an der Wien, Carnegie Hall New York te na najpoznatijim festivalima, poput Festivala rane glazbe u Innsbrucku, Festivala u Granadi, Festivala Aix-en-Provence i mnogih drugih. Ansambl surađuje i s pjevačima, kao što su Maria Espada, Franco Fagioli, Ann Hallenberg, Roberta Invernizzi, Magdalena Kožená, Carlos Mena.  La Cetra djeluje i kao operni orkestar – s Kazalištem Basel orkestar svake sezone realizira jednu baroknu opernu produkciju. Ansambl je objavio i brojne hvaljene nosače zvuka, a najnoviji su Traversée s Patricijom Petibon i snimke na tri CD-a s Leclairovim violinskim koncertima koje izvodi Leila Schayegh, nagrađene s Diapason d’Or. U listopadu 2022. Deutsche Grammophon je objavio njihov CD Vespro di Natale s Monteverdijevom glazbom, koji su javnost i tisak s oduševljenjem prihvatili.

 


Zbor Hrvatske radiotelevizije
osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjega radijskog programa. Djelujući najprije kao komorni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni zbor u Hrvatskoj. Od samih početaka Zbor HRT-a, koji taj naziv nosi od 1991. godine, nastupao je i samostalno i uz Simfonijski orkestar HRT-a. Izvodeći širok repertoar, od renesansne do suvremene glazbe, a cappella i uz instrumentalnu pratnju, iskazuje iznimnu svestranost, koja mu je donijela gostovanja diljem Europe te suradnju s mnogim istaknutim dirigentima i skladateljima. Među njima je i Igor Kuljerić čije su stvaralaštvo i dugogodišnje vodstvo ostavili snažan trag i čije su skladbe danas trajni dio repertoara Zbora. Kao šefovi dirigenti Zbor su predvodili i Slavko Zlatić, Sergije Rainis, Vladimir Kranjčević te Tonči Bilić, na čiji je poticaj 1998. godine pokrenut samostalni pretplatnički ciklus Sfumato u sklopu kojeg su praizvedene mnoge skladbe hrvatskih autora i antologijski zborski opusi iz svjetske baštine. Na inicijativu maestra Bilića Zbor HRT-a primljen je 2016. godine u udruženje najuglednijih europskih komornih zborova Tenso. Diskografska ostvarenja čine hvaljena i nagrađivana izdanja – među novijima su opere Ljubav i zloba te Porin Vatroslava Lisinskog te Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca. Od sezone 2017./2018. šef dirigent Zbora je maestro Tomislav Fačini.

 

 

 

 


22.09.2023. Dnevni program