22.09.2012. Zbor Domkantorei Graz, Zbor Chorus Angelicus, Ansambl Musica Coeli

Subota, 22. rujna 2012.
Katedrala, 19 sati

Barbara Fink, sopran
N.N., mezzosopran
Nicholas Spanos, kontratenor
Andrejus Kalinovas, tenor
Gerd Kenda, bas

Zbor Domkantorei Graz

Zbor Chorus Angelicus
Anđelko Igrec, zborovođa

Ansambl Musica Coeli, Graz

Josef M. Doeller, dirigent

Koncert  u povodu 15. obljetnice osnivanja Varaždinske biskupije

 

Program:

 

G. F. Händel    (1685. – 1759.)

Nisi Dominus, HWV 238
Nisi Dominus
Vanum est vobis
Cum dederit
Sicut sagittae
Beatus vir
Gloria Patri

Utrechter Te Deum, HWV 278
We praise Thee, O God
To Thee all Angels cry aloud
To Thee Cherubin and Seraphim
The glorious Company of the Apostles
When thou took’st upon thee to deliver man
We believe that thou shalt come to be our judge
Day by day we magnify thee
And we worship thy name
Vouchsafe, O Lord
O Lord, in thee have I trusted

Koncert za orgulje u F-duru, HWV 295
Larghetto
Allegro
Organo ad Libitum
Larghetto
Allegro

 

O izvođaču:

Katedrala u Grazu sjedište je niza glazbenih sastava, tako Katedralnog zbora, Ansambla mladih, Dječjeg zbora i komornog zbora Domkantorei Graz. Zbor Domkantorei se specijalizirao za vokalnu glazbu 17. i 18. stoljeća, kao i za djela iz 20. stoljeća i to Schönberga, Martina, Heillera i Distlera. Na repertoaru zbora su brojna djela J. S. Bacha, Marijanske vespere Monteverdija, Carski rekvijem J. J. Fuxa, koja su snimljena i na nosačima zvuka. Godine 1996. Domkantorei Graz je osvojio glavnu nagradu na Festivalu katedrala u Amiensu, Francuska, s posebnim priznanjem za interpretaciju suvremene zborne glazbe. Trenutno zbor provodi jedinstveni projekt nazvan Bach XXI, koji obuhvaća izvedbe svih duhovnih kantata i planiran je za više godina. Kada je 2003. godine Graz bio Europski grad kulture Domkantorei je sudjelovao u nizu novih projekata uključujući i praizvedbu Pasije Michaela Radulescua i izvedbe djela drugih suvremenih skladatelja. Josef M. Doeller je utemeljitelj i direktor zbora.

Zbor varaždinske katedrale Chorus angelicus djeluje od 1999. godine isprva kao Zbor mladih varaždinske katedrale. S vremenom prerasta u izvođački korpus, koji vezano uz svoju osnovnu zadaću, predvođenje liturgijskog pjevanja na svim važnijim slavljima u varaždinskoj prvostolnici,  poseban naglasak stavlja na izvedbu novih liturgijskih skladbi. U svom djelovanju uživa podršku varaždinskih solo pjevača, te instrumentalista, većinom članova Varaždinskog komornog orkestra. U repertoriju zbora nalaze se koncertantne i liturgijske skladbe hrvatskih i svjetskih skladatelja (među ostalim i Faureov i Durufleov Requiem, Vivaldieva Gloria, mise iz razdoblja renesanse, bečke klasike i rane romantike, skladbe Charpentiera, Dupréa, Bernsteina, prve izvedbe hrvatskih prepjeva Muke po Mateju H. Schütza, Mendelssohnovih moteta, i dr.)  Zbor bilježi nekoliko nastupa na Varaždinskim baroknim večerima, a od gostovanja treba istaći ono u Izraelu. Zbor je snimio nekoliko nosača zvuka.

Osnivač i voditelj zbora Chorus angelicus je Anđelko Igrec (Heidelberg, 1968.), orguljaš varaždinske katedrale, koji je nakon školovanja u Hrvatskoj završio  studij orgulja i improvizacije u razredu Hansa Haselböcka na Sveučilištu za glazbu u Beču, na istom sveučilištu i crkvenu kompoziciju u razredu. Wolfganga Sausenga, te kompoziciju u razredu Klausa P. Satzlera. Član je Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva crkvenih glazbenika. Orguljaške koncerte održavao je diljem Hrvatske, kao i u susjednim zemljama. Za orguljaški je rad primio više priznanja i nagrada. Anđelko Igrec do sada je objavio 70-ak djela orkestralne, komorne, scenske i filmske, te vokalne i vokalno-instrumentalne glazbe. U skladateljskom radu najveće nadahnuće nalazi u Svetom pismu, odnosno biblijskim motivima.Za skladateljski je rad primio niz prestižnih nagrada u Hrvatskoj i Austriji.

Ansambl Musica Coeli Graz, osnovan 2007. godine, sastavljen je od mladih glazbenika specijaliziranih za povjesnu izvođačku praksu, a izvodi bogati repertoar barokne i klasične glazbe s posebnim težištem na rijeđe izvođena djela austrijskih i prije svega štajerskih skladatelja. Koristeći povjesne instrumente i njihove replike ansambl osobitu pozornost posvećuje povjesnim tehnikama izvođenja i ispravnim sistemima ugađanja instrumenata. Ansambl surađuje s nizom vokalnih sastava i s uglednim austrijskim solistima. Voditelji ansambla su dirigentica, čembalistica i asistentica katedralnog kapelnika u Grazu Valentina Longo, orguljašica i dirigentica Antanina Kalechyts i dirigent i trubač Markus Bauer koji se bavi i muzikološkim istraživanjima.