Subota, 21. rujna, 11.00 sati
Dvorac Trakošćan, Viteška dvorana

Laura Vadjon, violina
Jonas Nordberg, lutnja
Marcus Mohlin, čembalo

 

KONCERT UZ BAROKNU KAVU

Program:

Notni zapisi iz Zbirke Gustafa Dübena

Johann Heinrich Schmelzer
Sonata Quarta

Melchior Schildt
Pavana Lachrymae

Marco Uccellini
Sonata overo toccata quinta
detta La Laura rilucente

Dario Castello
Sonata prima

Giovanni Girolamo Kapsperger
Toccata Prima

Dario Castello
Sonata seconda

Sweelinck Jan Pieterzson
Pavana Lachrymae

Arcangelo Corelli
La Follia op.5 no. 12

 

O izvođaču:

Laura Vadjon je vodeće ima na području reprodukcije rane glazbe u Hrvatskoj.  Ravnateljica je i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla s kojim od 1999. godine ostvaruje iznimne uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu. Redovito surađuje s nizom najznačajnijih imena svjetske barokne glazbene scene (Catherine Mackintosh, Hervé Niquet, Richard Egarr, Werner Ehrhardt, Laurence Cummings, Philipp Pickett, Enrico Onofri, Alessandro Tampieri, Marcello Gatti, Stefano Montanari, Benjamin Bayl, Adrian Butterfield, Theresa Caudle, Rachel Brown, Aapo Hakkinnen i dr.). Članica je London Handel Orchestra s kojim redovito nastupa u Velikoj Britaniji.

Koncertirala je u dvadesetak zemalja Europe, Rusiji, Japanu i Južnoj Americi. Dobitnica je nagrada Milka Trnina i Porin kao i brojnih drugih hrvatskih stručnih priznanja s Hrvatskim baroknim ansamblom: Orlando (DLJI 2014.), Ivan Lukačić (VBV 2016.)

Muzicira na autentičnom povijesnom glazbalu, radu talijanskog graditelja Giovannia Battiste Guadagninia iz 1751. godine.

Također je profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od 1995. godine gdje predaje komornu glazbu 17. i 18. st. i ravnateljica Korkyra Baroque Festivala čiji programi na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu predstavljaju vodeće svjetske ansamble i soliste specijalizirane za izvođenje glazbe baroka i klasike na starim instrumentima.

 

Jonas Nordberg je glazbenik koji vlada širokim rasponom trzalačkih instrumenata iz različitih razdoblja od 16. do 19. stoljeća. Nakon što je 2011. godine završio studij na Mozarteumu u Salzburgu, intenzivno nastupa širom svijeta kao solist, komorni glazbenik, u scenskim produkcijama i kao član većih ansambala.

Svoj prvi solistički album Music by Visée, Weiss & Dufaut objavio je 2015. u nakladi Eudora Records, a od 2018. kao solist snima isključivo za BIS Records. Za CD Heroines of love and loss iz 2017, kojeg je u nakladi BIS Records snimio sa sopranisticom Ruby Hughes i čelisticom Mime Yamahiro-Brinkmann, a koji obuhvaća glazbu skladateljica i fiktivnih heroina, osvojio je nagradu Diapason d’Or. Također ga se redovito može vidjeti i čuti na Švedskoj državnoj televiziji (SVT), BBC radiju, Radiju Sveriges, Deutschlandfunk i na radio stanicama širom svijeta.

Kao svirač continua nastupio je s ansamblima kao što su Concerto Köln, Orchestra of the Age of Enlightenment, Concerto Copenhagen, Orfeo 55, Drottningholm Baroque Ensemble, Rebaroque, Aurora Orchestra, Camerata Øresund, Mozarteum Orchester Salzburg, Gothenburg Symphony Orchestra, Swedish Radio Symphony Orchestra, Swedish Wind Ensemble, Ensemble 1B1, Aalborg Symphony Orchestra & Gävle Symphony Orchestra.

Samo prošle sezone nastupio je na festivalima kao što su Kammermusikfest Lockenhaus, Greenwich Early Music Festival, Stockholm Early Music Festival, BAM New York, National Sawdust NYC, Movimentos festwochen Wolfsburg te koncertnim dvoranama poput Kioi Hall Tokyo, Shanghai Oriental Arts Centre, Concertgebouw Brügge, Theater Bonn Opernhaus, Grand Théatre Luxembourg, Mozarteum Salzburg, Malmö Opera, Kulturhuset Stadsteatern Stockholm, Helsinki City Theatre, Salzburger Landestheater, Herculessaal München Palladium Malmö, Gothenburg Concert Hall, Stockholm Concert Hall, Stavanger Concert Hall.

 

Marcus Mohlin je rođen 1989. godine u Stockholmu. Klavir je počeo učiti sa šest godina, a čembalo je otkrio kada je sudjelovao u školskom projektu gdje mu je nastavnik bio Peter Spissky, koncertni majstor ansambla Concerto Kopenhagen. Čembalo je studirao u klasi Mayumi Kamatu i Ulfa Söderberga na Collegium Musicumu, ranu glazbu specijalizirao je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Stockholmu. Tijekom studija pohađao je majstorske tečajeve kod Tona Koopmana i Rinalda Alessandrinija.  Djeluje kao slobodni glazbenik i nastupa po cijeloj Evropi. Svira s glazbenicima kao što su Lars-Ulrik Mortensen, Rachel Podger, Alfredo Bernadini, a kao izvođač je bio pozvan i u većinu nordijskih orkestara, među kojima su i Stockholmski filharmonijski orkestar, Norveški komorni orkestar, Drottningholmov barokni ansambl i Concerto Copenhagen.

Jedan od komornih ansambala čije član, Ansambl Flautino, nagrađen je s najvišom stipendijom Kraljevske muzičke akademije, a 2015. godine s tim je ansamblom snimio nosač zvuka s Bachovim sonatama za flautu. Godine 2015. objavljen je i nosač zvuka s Bachovim koncertima za 2, 3 i 4 čembala na kojem kao solist svira  zajedno s Trevorom Pinnockom, Larsom-Ulrikom Mortensenom i Marieke Spaans  uz ansambl Concerto Copenhagen.


21.09. Trakošćan