Petak, 20. rujna, 20.00 sati
Katedrala

Zbor i orkestar Göteborg Baroque

Anna Jobrant, Sofia Niklasson, Ann Kjellson, Ingeborg Dalheim, soprani
Amanda Flodin, Daniel Carlsson, alti
Carl Johan Lillieroth, Mikael Englund, tenori
Karl Peter Eriksson, Arvid Eriksson, basi

Peter Spissky, koncertni majstor
Rebecka Karlsson, Arsema Asghodom, Marie-Louise Marming, Pernilla Berg, violine
Susanne Brunström, Johan Tufvesson, viole
Christian Berg, violončelo
Mattias Frostenson, kontrabas
Erik Skanke Høsøien, teorba
Magnus Kjellson, orgulje i čembalo

 Katedralni zbor Chorus Dominicalis
         Višeslav Jaklin, zborovođa

 Magnus Kjellson, dirigent

 

Program:

SVEČANO OTVORENJE

Georg Friedrich Händel
Dixit Dominus, HWV 232
Dixit Dominus, zbor
Virgam virtutis tuae, arija, alt
Tecum principium, arija, sopran
Juravit Dominus, zbor
Tu es sacerdos, zbor
Dominus a dextris tuis, zbor i solisti
Judicabit in nationibus, zbor
Conquassabit, zbor
De torrente in via, duet soprana i zbor
Gloria Patri, zbor

Antonio Vivaldi
Se il cor guerriero, arija izTito Manlio, RV 738

Antonio Vivaldi
Sovente il sole, arija iz Andromeda Libertata, RV Anh. 117

Antonio Vivaldi
Siam navi all’onde algenti, arija iz L’Olimpiade, RV 725

Georg Friedrich Händel
Zadok the Priest, HWV 258

 

O izvođaču:

GÖTEBORG BAROQUE je švedski ansambl koji prije svega izvodi švedsku, njemačku i talijansku glazbu 17. i 18. stoljeća. Sastoji se od osam pjevačica i pjevača te dvadeset troje glazbenika koji muziciraju na instrumentima barokne epohe. Od 2004. godine ansambl ima svoju koncertnu sezonu u Njemačkoj crkvi u Göteborgu. A njegov program obuhvaća standardna djela kao što su Händlov Mesija ili Bachova Pasija po Ivanu, ali i nepoznata djela iz zbirke Düben (Sveučilišna knjižnica u Uppsali), najveće zbirke izvornih partitura iz razdoblja baroka.
Göteborg Baroque redovito gostuje u drugim dijelovima Švedske i Evropi te je do sada objavio dva nosača zvuka. Prvi, iz 2007.godine je u potpunosti posvećen djelima Dietricha Buxtehudea, a sljedeći pod nazivom Ach Swea Thron donosi prazničnu glazbu iz zbirke Düben skladatelja kao što su Christian Geist, Johann Valentin Meder, Franz Tunder te Buxtehude.

 

Magnus Kjellson je utemeljitelji i ravnatelj uglednog ansambla Göteborg Baroque koji je međunarodnu glazbenu javnost privukao svojim koncertima i nosačima zvuka. Gostovao je u Evropi i SAD-u kao orguljaš i voditelj ansambala, a čest je i gost predavač na međunarodnim akademijama i festivalima. Obrazovanje je stekao na Akademiji za glazbu i dramu u Göteborgu u klasama Runea Wåhlberga i Hansa Davidssona te na Konzervatoriju Sweelinck u Amsterdamu u klasi Hansa Nieuwkoopa. Podučavao je interpretaciju i liturgijsko sviranje na orguljama na Akademiji za glazbu i dramu, a trenutno je orguljaš u Njemačkoj crkvi u Göteborgu.

 

Katedralni zbor Chorus Dominicalis utmeljen je u prosincu 2018. godine na poticaj varaždinskog
biskupa mons. Josipa Mrzljaka. Naziv Chorus Dominicalis (nedjeljni zbor) upućuje na njegovu primarnu djelatnost – uveličavanje nedjeljnih liturgijskih slavlja u varaždinskoj katedrali. Bazu zbora čini varaždinski ansambl Nonet Donum, koji se već profilirao kao uspješan koncertni ansambl, između ostalog i nizom nastupa na Varaždinskim baroknim večerima, a kojemu su se priključili i drugi pjevači vezani uz varaždinsku katedralu, oblikujući tako ansambl koji će uz svoju liturgijsku ulogu njegovati i koncertnu djelatnost.
Zbor djeluje pod vodstvom katedralnog orguljaša mo. Višeslava Jaklina.

 

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha. Utemeljen je 1999. godine, i okuplja renomirane glazbenike mlađe generacije. Uz stalne koncertne cikluse u Hrvatskom glazbenom zavodu, redoviti su gosti brojnih domaćih i inozemnih festivala (Varaždinske barokne večeri, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Korkyra Baroque Festival, Osorske glazbene večeri, Glazbene večeri u sv. Donatu, Histria festival, Pasionska baština, Organum Histriae, Koncerti u Eufrazijani, Rovinjsko glazbeno ljeto, Brodsko ljeto, Osječko ljeto, Paško ljeto, Festival SEVICQ Brežice, Festival hrvatske glazbe u Beču, Festival Esteban Salas (Havana – Kuba), Međunarodni barokni festival Melk, Festival Misiones de Chiquitos (Bolivija), Festival duhovne glazbe srednjoeuropskih zemalja u Rimu, Festival Tesori musicali Toscani – Pisa i dr). U svojim programima, ansambl često ugošćuje vrhunske strane i domaće soliste i dirigente, eksperte u autentičnom pristupu izvođenju barokne glazbe (Enrico Onofri, Adrian Butterfield, Laurence Cummings, Richard Egarr, Hervé Niquet, Stefano Montanari, Philip Pickett, Catherine Mackintosh, Werner Ehrhardt, Ryo Terakado, Aapo Häkkinnen, Richard Egarr, Peter Lönnerberg, Mimi Mitchell, David Staff, Theresa Caudle, Enrico Onofri, Alessandro Tampieri, Rachel Brown, Adrian Butterfield, Stefano Montanari, Marcello Gatti, Jaap ter Linden, Jacques Ogg).

Hrvatski barokni ansambl dobitnik je diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za 2002. godinu i nagrade Orlando za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama 2014. godine. Osim u Hrvatskoj, ansambl je nastupao u Austriji, Italiji, Njemačkoj, Belgiji, Španjolskoj, Švedskoj, Finskoj, Argentini, Kubi, Boliviji, Estoniji, Francuskoj, Crnoj Gori, Srbiji, BiH i Sloveniji.

 


20.09. Svečano otvorenje