Nedjelja, 20. rujna 2020.
Županijska palača

Ivana Lazar, sopran
Pavao Mašić, pianoforte

 

Program:

JOSEPH HAYDN: Arianna a Naxos, HOB XXVIb: 2
– Recitative: Teseo mio ben
– Aria: Dove sei, mio bel tesoro?
– Recitative: Ma, a chi parlo?
– Aria: Ah! che morir vorrei

W. A. MOZART: Pjesme za glas i pianoforte
1. An die Freude
2. O Gotteslamm
3. Komm, liebe Zither
4. Sei du mein Trost
5. Der Zauberer
6. Die Zufriedenheit
7. Das Veilchen
8. Lied der Freiheit
9. Lied der Trennung
10. Als Luise die Briefe…
11. An Chloe
12. Das Traumbild
13. Sehnsucht nach dem Frühlinge
14. Der Fruhling
15. Abendempfindung

 

O izvođaču:

Ivana Lazar – sopran, rođena je u Tuzli 1976. god. Diplomirala je 2001. god. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Mire Zidarić-Orešković i kao najbolji diplomant dobitnica je nagrade “Marija Borčić” koju dodjeljuje Muzička akademija u Zagrebu. Magistrirala je u klasi Lidije Horvat-Dunjko, a usavršavala se i kod Dunje Vejzović, Konrada Richtera i Olivere Miljaković. Dobitnica je diplome “Darko Lukić”, nagrade “Milka Trnina” – Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, te dvostruka dobitnica nagrade “Jurica Murai” za najbolju interpretaciju na Varaždinskim baroknim večerima.
Već dugi niz sezona, Ivana Lazar je prisutna na hrvatskoj glazbenoj sceni kao izvrsni interpret glazbe baroka, predklasike i klasike. Dugo godina djelovala je kao solist Hrvatskog baroknog ansambla, suosnivačica je ansambla za ranu glazbu “Camerata Garestin”, a kao solist surađuje i sa zborom HRT-a.
Svojim nastupima osvojila je publiku i na najvećim hrvatskim festivalima kao što su Dubrovačke ljetne igre, Varaždinske barokne večeri, Osorske večeri, Splitsko ljeto, Riječke ljetne noći, itd…
Prvakinja je Opere HNK Zagreb gdje je na kraju protekle sezone primila nagradu “Marijana Radev” za najbolje operno ostvarenje u sezoni 2018/19. za ulogu Kraljice noći u Čarobnoj fruli “W. A. Mozarta. Za istu ulogu dobiva i nagradu Hrvatskog glumišta.

 

Čembalist i orguljaš Pavao Mašić diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu više studija: čembalo u razredu Višnje Mažuran (2005.), orgulje u razredu Marija Penzara (2005.), te studij glazbenoteoretskih disciplina (2007.). Orgulje je magistrirao 2007. godine u okviru poslijediplomskog solističkog studija (diplôme de soliste) na Haute École de Musique u Lausanni u razredu Kei Koito, gdje se s posebnim naglaskom bavio interpretacijom glazbe renesanse i baroka na povijesnim instrumentima.
Nositelj je prvih nagrada s međunarodnih natjecanja Grand Prix Bach de Lausanne (Švicarska, 2006.) i Andrea Antico da Montona (Hrvatska, 2006.), Rektorove nagrade za akademsku godinu 2004./2005., te Nagrade Ivo Vuljević za najuspješnijeg mladog glazbenika u 2006. godini prema izboru Hrvatske glazbene mladeži. Godine 2009. bio je laureat na međunarodnom natjecanju 1. Concurso internacional CAI – Jóvenes Intérpretes de Organo održanom u Zaragozi (Španjolska), a u 2010. godini primio je i Godišnju nagradu Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu. Redovito surađuje s ansamblima poput Zagrebačkih solista, Hrvatskog baroknog ansambla, Simfonijskog orkestra Hrvatske radio-televizije, Komornog orkestra Münchenske filharmonije, Komornog orkestra stipendista Berlinske filharmonije, Slovenske filharmonije i dr.