Nedjelja, 19. rujna

 

Varaždinski komorni orkestar
Tomaž Petrač, klavir
Petra Miković-Prosen, klavir

 

Amando Ivančić
Simfonija br. 8 u G-duru/Symphony no.8 in G major
Allegro
Andante
Presto
Johann Sebastian Bach
Koncert za dva klavira i orkestar u c-molu/Concerto for two pianos in C minor, BWV 1060
Allegro
Adagio
Allegro
Johann Sebastian Bach
Koncert za dva klavira i orkestar u c-molu/Concerto for two pianos in C minor, BWV 1062
bez oznake za tempo/without tempo indication
Andante
Allegro assai
Antonio Vivaldi
L’Estro Armonico op.3
Concerto grosso br.11 u d-molu/ no. 11 in D minor, RV 565
Allegro-Adagio e spiccato-Allegro
Largo e spiccato
Allegro
Johann Sebastian Bach
Koncert za dva klavira i orkestar u C-duru/Concerto for two pianos in C major, BWV 1061
(Allegro)
Largo
Presto

 

Varaždinski komorni orkestar nastavlja višegodišnju tradiciju komornog i orkestralnog muziciranja u Varaždinu, osobito jaku pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Osnovna djelatnost orkestra je ciklus od pet koncerata u sezoni u koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu. Uz to Orkestar redovito sudjeluje na Varaždinskim baroknim večerima i nastupa diljem Hrvatske: u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Opatiji, Osijeku, Karlovcu, Čakovcu, a gostovao je i u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji te Bosni i Hercegovini. Orkestar je dobitnik niza nagrada, kao što su Nagrada Ivan Lukačić za najbolju izvedbu i Nagrada Jurica Murai za najbolju interpretaciju, što ih dodjeljuju Varaždinske barokne večeri, zatim Nagrada Milka Trnina HDGU-a te Plaketa Grada Varaždina. Za nastup na Splitskom ljetu 2008. godine Orkestar je dobio Nagradu Judita, a za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama 2007. godine Nagradu Orlando.

Poznati slovenski pijanist Tomaž Petrač rođen je 1969. godine u mariborskoj glazbenoj obitelji. Njegovi se prvi nastupi vežu uz lokalnu glazbenu školu, a do danas je svirao na više od tristo koncerata u zemlji i inozemstvu. Koncertna karijera vodila ga je u Italiju, Belgiju, Francusku, Švicarsku, Mađarsku, Njemačku, Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru. Kao solist nastupao je u poznatim kulturnim centrima i dvoranama kao što su Velika dvorana Basel City Casina, Velika dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, Velika dvorana HGZ-a u Zagrebu, Dvorana Sveučilišta Kolarac u Beogradu, Velika koncertna dvorana Doma vojske u Skoplju, Gallusova dvorana Cankarjevog doma i Kozinova dvorana Slovenske filharmonije u Ljubljani te Dvorana Union u Mariboru. Nastupao je kao solist s raznim orkestrima (Slovenska filharmonija, Orkestar RTV-a Slovenija, Orkestar SNG-a Ljubljana, Simfonijski orkestar Basel, Makedonska filharmonija, Komorni orkestar Maribor, Orkestar solista DSS-a, Orkestar FMU-a iz Beograda, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar SNG-a Maribor) i pod ravnanjem uglednih dirigenata (A. Nanut, M. Munih, M. Letonja, S. Robinson, H. Rodmann, N. Aleksejev, I. Gjadrov, N. Bareza, S. Šepić, E. Ambarcumjan, L. Voltolini, T. Facini, D. de Villiers, J. Bruns, P. Dešpalj, E. Villaume i Philip von Steinecker). Njegov repertoar uključuje više od 20 klavirskih koncerata skladatelja od 18. do 20. stoljeća – J. S .Bacha, J. Haydna, W. A. Mozarta, L. van Beethovena, F. Chopina, F. Liszta, J. Brahmsa, P. I. Čajkovskog, S. Rahmanjinova, S. Prokofjeva, L. M.Š kerjanca, P. Šivica i B. Arniča. Velikom predanošću posvećuje se i komornoj glazbi. Nastupa s renomiranim domaćim i stranim glazbenicima (Andrej Petrač, Mosche A. Epstein, J. Maksimović, Vida Vujić, Aleksander Milošev, Miran Kolbl, Karolina Šantl Zupan, Nadja Drakslar i klavirski duo s Petrom Milković). Redoviti je profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Ljubljani.

Petra Milković-Prosen rođena je 30. lipnja 1987. u Varaždinu. Uspješno nastupa u zemlji i inozemstvu. U Rimu je tako predstavila hrvatsku glazbenu umjetnost Dore Pejačević, a kao solistica je nastupila sa Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim solistima te Varaždinskim komornim orkestrom pod dirigentskom palicom Pavla Dešpalja i Ivana Josipa Skendera. U klavirskom duu svira s Tomažem Petračem, a uspješno je nastupila i s poznatim violistom Avrijem Levitanom iz Berlina te u suradnji s Varaždinskim kvartetom izvela Klavirske kvintete Roberta Schumanna i Dore Pejačević. Bila je i iznimno uspješna na 9. Moskovskom međunarodnom festivalu slavenske glazbe, gdje je osvojila titulu diplomanta. Godine 2003. sudjelovala je na međunarodnom pijanističkom natjecanju u Salleu u Italiji te osvojila prvu nagradu. Iste se godine natjecala na Međunarodnom natjecanju Carl Czerny u Pragu gdje je nastupila u finalu i osvojila posebnu nagradu žirija. 2006. godine sudjelovala je na Međunarodnom natjecanju Zlatko Grgošević u Zagrebu te osvojila prvu nagradu.
Godine 2005. započela je studij klavira kod profesora Arba Valdme na Visokoj školi za glazbu u Kölnu. Studij je nastavila u Zagrebu u klasi Ide Gamulin. 2012. i 2013. studirala je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku u klasi Konstantina Krasnitskog. Od 2014. studentica je u klasi profesora Petrača u Ljubljani, gdje je 2015. godine i diplomirala. Tu nastavlja magisterij pa u sklopu koncertne sezone 2017./2018. sa Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije pod dirigentskom palicom Simona Dvoršaka nastupa s Drugim klavirskim koncertom Dmitrija Šostakoviča u Domu kulture Nova Gorica i u Dvorani Marijan Kozina Slovenske filharmonije, za što je dobila i studentsku Prešernovu nagradu. Magistrirala je u ljeto 2020. u klasi Tomaža Petrača s pohvalom – summa cum laude.