Subota, 18. rujna 2021.

 

Zbor Hrvatske radiotelevizije
Ana Vasić – barokna violina
Dirigent: Tomislav Fačini

 

Program:

Giovanni Pierluigi da Palestrina
Missa Papae Marcelli
Diminucija Giovannija Battiste Bovicellija na madrigal Io son ferito G. P. da Palestrine
Kyrie
Gloria
Diminucija Riccarda Rognonija na madrigal Ancor che col partire Cipriana de Rorea
Credo
Diminucija Giovannija Bassana na pjesmu Susanne un jour Orlanda di Lassa
Sanctus
Benedictus
Agnus Dei I
Diminucija Riccarda Rognonija na madrigal Vestiva i colli G. P. da Palestrine
Agnus Dei II

 

Zbor Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjeg radijskog programa. Djelujući najprije kao komorni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni zbor u Hrvatskoj. Od samih početaka, Zbor HRT-a, koji taj naziv nosi od 1991. godine, nastupa i samostalno i uz Simfonijski orkestar. Zbor je prvi put javno nastupio 8. rujna 1942. godine u zagrebačkoj Katedrali uz tadašnji Orkestar krugovalne postaje. Bio je to ujedno prvi javni koncert ansambala radiostanice, a dirigirao je Lovro pl. Matačić. Koncert s gotovo istim programom održali su i deset dana poslije u Hrvatskom glazbenom zavodu. I prvi samostalni javni koncert Zbor je održao u Hrvatskom glazbenom zavodu, 30. siječnja 1943. godine. U prvim godinama djelovanja, repertoar Zbora oblikovali su dirigenti Mladen Pozajić, Dragan Gürtl i Boris Papandopulo, a potom su taj put nastavili šefovi dirigenti Sergije Rainis, Slavko Zlatić, Vladimir Kranjčević i Igor Kuljerić, čije su stvaralaštvo i dugogodišnje vodstvo ostavili snažan trag i čije su skladbe danas trajni dio repertoara Zbora, te Tonči Bilić. Upravo na poticaj Tončija Bilića, 1998. godine pokrenut je samostalni pretplatnički ciklus Sfumato, u sklopu kojega su premijerno predstavljene brojne skladbe hrvatskih autora i antologijski zborski opusi svjetske baštine. Također na inicijativu maestra Bilića, Zbor HRT-a primljen je 2016. u asocijaciju najuglednijih europskih komornih zborova Tenso. Izvodeći širok repertoar, u rasponu od renesansne do suvremene glazbe, a cappella i uz instrumentalnu pratnju, iskazuje izuzetnu svestranost, koja mu je donijela gostovanja širom Europe (Rim, Moskva, Salzburg, Milano, Pariz, Venecija, Berlin, Beč, München) te suradnje s nizom istaknutih dirigenata 20. i 21. stoljeća, među kojima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Vladimir Kranjčević, Claudio Abbado, Lorin Maazel, Igor Markevič, Valerij Poljanski, Niels Schweckendiek, Martina Batič, te s mnogim solistima svjetskoga glasa. Zbor HRT-a dobitnik je Diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbeni umjetnika za izuzetne umjetničke dosege u 2004. godini na temelju izvedbe Hrvatske mise Borisa Papandopula, te niza diskografskih nagrada Porin.
Od sezone 2017./2018. na čelu Zbora kao šef-dirigent je maestro Tomislav Fačini.

 

Tomislav Fačini (Zagreb, 1975.) studij dirigiranja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu cum laude. Iste godine osvojio je drugu i posebnu nagradu na Međunarodnom natjecanju dirigenata Antonio Pedrotti u Trentu. Nakon nastavka školovanja u Milanu na Accademia Hans Swarowsky i Hochschule für Musik u Karlsruheu, zapošljava se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje danas predaje zborsko dirigiranje. Uz simfonijske koncerte, ostvario je niz opernih premijera u Zagrebu, Sarajevu, Varaždinu, Dubrovniku i Rijeci (Verdi, Puccini, Salieri, Zajc, Bizet, Pergolesi, Purcell). Čest je gost Muzičkog biennala Zagreb i promotor suvremene glazbe. Od 2005. do 2009. godine ravnao je zadarskim Glazbenim večerima u sv. Donatu. Uz česte nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama, ravnao je i otvaranjem Igara 2003. i 2013. godine; od 2018. je pomoćnik za glazbeni program Dubrovačkih ljetnih igara. Od 2004. do 2009. godine bio je šef-dirigent Orkestra Hrvatske vojske s kojim je ostvario više simfonijskih i komornih koncerata. Surađivao je s gotovo svim domaćim i mnogim inozemnim ansamblima te snimao nosače zvuka i trajne snimke sa simfonijskim orkestrima RTV Slovenije i HRT-a. Od 1993. do 2008. dirigent je Oratorijskog zbora crkve sv. Marka u Zagrebu, a od 2004. vodi vokalni ansambl Antiphonus. Od 2014. do 2017. bio je glavni dirigent Dubrovačkoga simfonijskog orkestra. Uz dirigiranje, bavi se aranžiranjem i skladanjem. Od sezone 2017./2018. je šef-dirigent Zbora HRT-a.

 

Violinistica Ana Vasić diplomirala je na Konzervatoriju u Amsterdamu. U Nizozemskoj je otkrila strast za povijesno osviještenu izvedbenu praksu, te se nastavila usavršavati, uz ostalo, na majstorskim tečajevima kod Lucy van Dael, Annera Bijlsme i Sigiswalda Kuijkena. Magistarski studij barokne violine završila je na Escola Superior de Música de Catalunya u Barceloni u klasi prof. Emilia Morena. Djeluje kao slobodna umjetnica u Nizozemskoj i inozemstvu. Surađuje s mnogim komornim ansamblima i orkestrima, među kojima su Concerto Amsterdam, Musica Amphion, Ensemble Odyssee, Corelli Collective, Philharmonia Amsterdam, Antiphonus… Umjetnička je voditeljica ansambla La Voz Humana. Uz sviranje, bavi se istraživanjem instrumentalne glazbe 17. stoljeća na području današnje Slovenije i Hrvatske.