Petak, 18. rujna 2020.

Svečano otvorenje
Varaždinski komorni orkestar
Latica Honda Rosenberg, solo violina i umjetničko vodstvo

 

 

Program:

Johann Sebastian Bach
Brandenburški koncert br.3 u G-duru, BWV 1048
Allegro
Adagio
Allegro

Antonio Vivaldi
Četiri godišnja doba, koncerti za violinu i gudače op. 8

Proljeće, koncert br. 1 u E-duru, RV 269
Allegro
Largo e pianissimo sempre
Allegro pastorale

Ljeto, koncert br. 2  u g-molu, RV 315
Allegro non molto
Adagio e piano – Presto e forte
Presto 

Jesen, koncert br. 3 u F-duru, RV 293
Allegro
Adagio molto
Allegro

Zima, koncert br. 4 u f-molu, RV 297
Allegro non molto
Largo
Allegro

Georg Philipp Telemann
Uvertira-suita La Bizzare za gudače i basso continuo u G-duru, TWV 55:G2
Ouverture
Courante
Gavotte en rondeau
Branle
Sarabande
Fantaisie
Menuet I i II
Rossignol

 

O izvođaču:

Varaždinski komorni orkestar nastavlja višegodišnju tradiciju komornog i orkestralnog muziciranja u Varaždinu, osobito jaku pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Osnovna djelatnost orkestra je ciklus od pet koncerata u sezoni u koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu. Uz to orkestar redovito sudjeluje na Varaždinskim baroknim večerima te nastupa diljem Hrvatske: Zagreb, Dubrovnik, Split, Zadar, Opatija, Osijek, Karlovac, Čakovec, a gostovao je i u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji te Bosni i Hercegovini. Orkestar je dobitnik niza nagrada kao što su: nagrada Varaždinskih baroknih večeri ‘Ivan Lukačić’ za najviši izvodilački domet i ‘Jurica Murai’ za najbolju interpretaciju, zatim nagrade HDGU-a ‘Milka Trnina’,  Plakete grada Varaždina, nagrade ‘Orlando’  za nastup na Dubrovačkom ljetnom festivalu 2007. godine te nagrade ‘Judita’ za nastup na Splitskom ljetu 2008. godine.

 

Latica Honda-Rosenberg je danas jedna od najistaknutijih violinistica srednje generacije. Međunarodnu karijeru osigurala je osvojivši srebrnu medalju na natjecanju Čajkovski u Moskvi 1998. godine. Glazbeni časopis „The Strad“ o njoj je tada pisao: „Njezina sigurnost i snaga volje podsjećaju na Heifetza. Njen je glazbeni izričaj kao i način sviranja elokventan, izražajan, nježan i raznovrstan, ukratko divan i nadahnjujući“. Od 2000. godine snima ekskluzivna izdanja za kuću Oehms Classics, a do sad je objavila nosače zvuka s djelima Blocha, Prokofjeva (komorna glazba), Šostakoviča i Čajkovskog (solo koncerti) su već dostupna. Izdanje s komornom glazbom Ernesta Blocha „The Strad“ je proglasio CD-om mjeseca.

Osim koncertnih aktivnosti diljem svijeta, Latica Honda-Rosenberg bavi se i pedagoškom djelatnošću. Od 2003. godine je profesorica na Musikhochschule u Freiburgu, a od 2009. predaje na Umjetničkom sveučilištu u Berlinu. Isto tako redovito vodi majstorske radionice u Njemačkoj, Italiji (na Gustav Mahler Academy), Francuskoj, Hrvatskoj, Portugalu i Izraelu (na Keshet Eilon Summer Course).