02.10.2012. Koncert nagrađivanih učenika Glazbene škole u Varaždinu u izvođenju djela baroknih majstora uz Varaždinski komorni orkestar

Ruza_-_naslovna_manja

Utorak 02. listopada 2012.
Katedrala, 20 sati

Koncert nagrađivanih učenika Glazbene škole u Varaždinu u izvođenju djela baroknih majstora uz Varaždinski komorni orkestar

 

Koncert posvećen 70.obljetnici života primadone Ruže Pospiš Baldani

Nezaobilazna mjesta u biografiji primadone Ruže Pospiš Baldani su: Glazbena  škola u Varaždinu,  Dječji zbor te škole pod vodstvom prof.Marijana Zubera i Varaždinske barokne večeri.
Glazbena škola u koju je došla sa sedam godina preselivši se iz Varaždinskih Toplica u Varaždin, Dječji zbor te škole čiji ju je voditelj, ujedno i ravnatelj škole Marijan Zuber otkrio kao izuzetno nadarenu solisticu i preporučio prof. Ankici Opolski, te Varaždinske barokne večeri, koje je 1971.godine osnovala s Marijanom Zuberom, pijanistom Juricom Muraijem i dirigentom Vladimirom Kranjčevićem, na kojima je vrlo često nastupala,  bila članica njihova Festivalskog vijeća, a i svoj posljednji javni nastup održala na 36.VBV s komornim orkestrom Münchenske filharmonije.
Godine 2009. Festival i Varaždin izdali su monografiju o svjetskoj karijeri primadone koju je napisala Jagoda Marinčević. Ruža Pospiš-Baldani zaslužna je za sadašnju primjerenu zgradu Glazbene škole na Kapucinskom trgu čijih stotinjak profesora i tisuće đaka čine današnji glazbeni život Hrvatske.  Stoga  je na obostranu radost – kako same primadone tako i učenika i profesora škole te Varaždinskog komornog orkestra – uprava Varaždinskih baroknih večeri posvetila upravo ovaj koncert 70.obljetnici života hrvatske i svjetske primadone Ruže Pospiš Baldani.