01.10.2012. Mješoviti zbor Glazbene škole u Varaždin, Festivalski orkestar

Mjesoviti_zbor_Glazbene_skole

Ponedjeljak 1. listopada 2012.
Franjevačka crkva, 20 sati


“Hrvatska glazbena baština”
Instrumentalni i vokalni virtuozitet u djelima J. K. Vanhala

Festivalski orkestar

Mješoviti zbor Glazbene škole u Varaždin

Dada Ruža, dirigent

Solisti: Andrea Nikolić, violina I koncert majstor
Hrvoje Jugović, fortepiano
Ana Lice, sopran
Kora Pavelić, mezzosopran

Program:

 

Jan Krtitel Vanhal:       Divertimento u D-duru
Allegro
Menuetto – Trio
Allegro

Koncert za klavir i orkestar u C-duru W IIa C9
Allegro moderato
Adagio ma non troppo
Rondo all’Inglese – Allegro

*******

Koncert za violinu i orkestar W IIb C2 u C-duru
Allegro non troppo
Adagio cantabile
Rondeau – Tempo moderato
Stabat Mater
XI. Fac me cruce – duet
Amen – zbor
Te Deum

O izvođaču:

Festivalski orkestar Varaždinskih baroknih večeri sastoji se većinom od sadašnjih i bivših učenika Glazbene škole u Varaždinu, a osnovan je za potrebe vlastitih projekata Festivala, uglavnom posvećenih njegovanju hrvatske glazbene baštine, posebno djela  varaždinskih skladatelja. Tijekom posljednjih desetljeća Festivalski orkestar je ostvario niz uspješnih izvedbi i suvremenih praizvedbi te tonskih zapisa djela hrvatske barokne glazbene baštine.

Djevojački zbor Glazbene škole u Varaždinu osnovao je 1974. prof. Vladimir Ščedrov na temelju duge tradicije kvalitetnog zbornog  pjevanja koju je niz godina njegovao prof. Marijan Zuber. Zbor je ubrzo postao jednim od najkvalitetnijih ansambala te vrste u Hrvatskoj te osvojio nekoliko najviših nagrada i priznanja. Od 1997. zbor vodi prof. Dada Ruža, pod čijim vodstvom on osvaja više  prvih nagrada na državnim natjecanjima te dvije na međunarodnim natjecanjima. Mješoviti zbor postoji od osnutka Srednje glazbene škole 1952., a njegov se rad intenzivira u sklopu glazbenih i glazbeno-scenskih projekata Varaždinskih baroknih večeri te međunarodne suradnje Glazbene škole. Repertoar zborova obuhvaća širok raspon stilova s osobitim naglaskom na djela hrvatske glazbene baštine od ranih razdoblja do suvremenih autora. Zborovi njeguju pjevanje a capella i uz instrumentalnu pratnju te su do sada surađivali s više vrsnih profesionalnih, studentskih i učeničkih orkestara (Varaždinski komorni orkestar, Zagrebački solisti, Zagrebačka filharmonija,  Simfonijski orkestar  HRT-a, Barokni orkestar Harmony of Nations, Barokni orkestar Kraljevske muzičke akademije u Londonu, Simfonijski orkestar mladih Glazbene škole u Ravensburgu te Gudački i Puhački orkestar Glazbene škole u Varaždinu). Oba zbora dobitnici su Nagrade Ivan Lukačić Varaždinskih baroknih večeri. Svoj dosadašnji rad  zborovi su okrunili  ovogodišnjim uspješnim gostovanjem na London Handel Festivalu.

Dada Ruža rođena je u Varaždinu gdje je završila srednje glazbeno i gimnazijsko školovanje. Diplomirala je studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Igora Gjadrova te studij čembala na Konzervatoriuu Hermaann Zilcher u Würzburgu u razredu Lucy Hallman Russell. Pokrenula je nastavu čembala kao izbornog predmeta na Glazbenoj školi u Varaždinu te uspješno nastupala kao čembalistica Varaždinskog baroknog ansambla. Danas radi na Glazbenoj školi u Varaždinu kao zborovođa te profesorica teorijskih glazbenih predmeta i čembala. U njezinu se radu uzajamno nadopunjuju  glazbena pedagogija, izvodilaštvo te istraživački rad. Kao dirigentica zborova Glazbene škole u Varaždinu s uspjehom je nastupala diljem Hrvatske te u Sloveniji, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji te osvajala najviše nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Godine 2011. osniva i Vokalni oktet Colegium floridum Glazbene škole u Varaždinu koji je uspješno nastupao u Hrvatskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji te osvojio drugu nagradu na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u disiplini komorne glazbe.  Surađuje s mnogim relevantnim ustanovama s područja glazbe, glazbene pedagogije te istraživačkog rada, među kojima s više profesionalnih, studentskh i učeničkih orkestara, Međunarodnom školom barokne glazbe i plesa Aestas Musica, Agencijom za odgoj i obrazovanje MZOS, Varaždinskim baroknim večerima, Zavodom za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i drugima.