01.10.2010. Svečani koncert uz jubilej 40 godina VBV-a

glazbena_skola

Katedrala, 19 sati

Hrvatska glazbena baština

Mješoviti zbor Glazbene škole u Varaždinu
Djevojački zbor Glazbene škole u Varaždinu
Festivalski orkestar

Jesenka Balić-Žunić, barokna violina
Ana Lice, sopran
Kora Pavelić, mezzosopran

Dada Ruža, dirigentica

Svečani koncert u prigodi 40. obljetnice Varaždinskih baroknih večeri

Program:

Hrvatska glazbena baština

Jan Křtitel Vaňhal        (1739. – 1813.)
Te Deum
Koncert za violinu i gudače u B-duru
Allegro
Adagi
Allegro

Stabat mater
Stabat mater, zbor
O, quam tristis, sopran solo
Quis est homo, alt solo
Pro peccatis, duet
Eia Mater, sopran solo
Sancta Mater, alt solo
Tui nati, sopran solo
Fac me vere, zbor
Virgo virginum, sopran solo
Fac me plagis, alt solo
Fac me cruce, duet
Amen, zbor

O izvođaču:

Početak rada Mješovitog zbora Glazbene škole u Varaždinu vezan je uz osnivanje Srednje glazbene škole 1952. godine, dok je Djevojački zbor, osnovan 1974. godine pod vodstvom Vladimira Ščedrova, nastavio tradiciju nekadašnjeg Dječjeg zbora, koji je do te godine s velikim uspjehom vodio Marijan Zuber. Od 1997. godine Zborom ravna Dada Ruža. Zbor nastavlja tradiciju osvajanja najviših nagrada  na državnim natjecanjima te se afirmira i na međunarodnom planu. Na Mednarodnom mladinskom pevskom festivalu u Celju 2001. godine Zbor je osvajio Zlatnu medalju i posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela starog majstora. Na Međunarodnom natjecanju Azzano Decimo u Italiji 2002. godine, uz prvu nagradu Zboru, bila je dodijeljena i posebna nagrada  za dirigenta. Zboru je 1997. godine pripala nagrada Ivan Lukačić Varaždinskih baroknih večeri. Osim nastupa u Hrvatskoj i susjednim zemljama, Zbor je uspješno nastupio u Španjolskoj. Visoke umjetničke domete Zbor je postizao svojim nastupima na Varaždinskim baroknim večerima, koje su također pružile poticaj i radu Mješovitog zbora, koji je 1999. godine sudjelovao u scenskoj izvedbi Bajamontijeva oratorija Prijenos sv. Dujma uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Pavla Dešpalja te za tu izvedbu primio nagradu Ivan Lukačić. Za rad oba zbora značajna je suradnja s orkestrima. Osim s učeničkim Gudačkim i Puhačkim orkestrom Glazbene škole u Varaždinu, uspješna je bila i suradnja sa studentskim Baroknim orkestrom Royal Academy of Music iz Londona te s profesionalnim orkestrima Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim solistima, Varaždinskim komornim orkestrom te Baroknim orkestrom Harmony of Nations. U tekućoj godini Mješoviti zbor je gostovao u Njemačkoj, gdje je uz Simfonijski orkestar Glazbene škole Ravensburg sa zapaženim uspjehom izveo 42. Psalam F. Mendelssohna Bartholdyja. Izvedba večerašnjeg koncerta povjerena je Festivalskom orkestru koji je za ovu prigodu sastavljen pretežno od učenika Glazbene škole u Varaždinu, kako sadašnjih, tako i bivših, koji su trenutno na studiju ili djeluju kao profesionalni glazbenici i glazbeni pedagozi. Većina njih svoja je prva iskustva u povijesno osvještenoj interpretaciji stekla pod vodstvom uglednih glazbenika iz Velike Britanije na Međunarodnoj ljetnoj školi barokne glazbe i plesa Aestas Musica u Varaždinu.

Dada Ruža završila je studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Igora Gjadrova i studij čembala na Konzervatoriju Hermann Zilcher u Würzburgu u razredu Lucy Hallman Russell. Usavršavala se u Hrvatskoj i inozemstvu na područjima povijesno osviještene interpretacije te rada s pjevačkim zborom. Na Glazbenoj školi u Varaždinu predaje teoretske glazbene predmete i vodi školske zborove.
U suradnji s eminentnim ustanovama na području obrazovanja i kulture radi na područjima istraživanja hrvatske zborske i sakralne glazbe, stručnog usavršavanja glazbenih pedagoga i zborovođa, te stručne prosudbe na glazbenim natjecanjima i festivalima. S Djevojačkim zborom Glazbene škole u Varaždinu uspješno je nastupala u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Španjolskoj te osvojila nekoliko visokih državnih i međunarodnih nagrada. S Mješovitim zborom Glazbene škole u Varaždinu nastupala je u Hrvatskoj i Njemačkoj te osvojila nagradu Ivan Lukačić Varaždinskih baroknih večeri. S oba zbora sudjelovala je u glazbenim i glazbeno-scenskim projektima s učeničkim, studentskim i profesionalnim orkestrima.

jesenka